Miljana Nikolić i Simo Šišević na Vikendu savremenog klavira u Parizu

12.-14.02.2016.

paris

Na devetom po redu Festivalu Vikend savremenog klavira (Weekend clavier contemporian) koji se održava od 12. do 14. februara u organizaciji Konzervatorijuma “Frederik Šopen” u Parizu, predstaviće se učenici naše škole: Miljana Nikolić i Simo Šišević.Oni će nastupiti u nedelju, 14. februara u okviru koncerta pod naziovm “Crna Gora u srcu Evrope” (Au coeur de l`Europe le Monténégro).Za tu priliku oni će svirati savremene kompozicije istaknutih srpskih kompozitora Dejana Despića i Milana Mihailovića. Miljana Nikolić će izvesti svitu za klavir pod nazivom Scarlattiana op. 80 od Dejana Despića a Simo Šišević Tri Preludijuma od Milana Mihailovića.Pored njih, na ovom koncertu će nastupiti i Anja Abramović s Muzičke Akademije Cetinje koja će izvesti kompozicije crnogorskih autora: Dejana Krdžića (Andante misterioso), Senada Gačevića (Tokata) i Aleksandra Perunovića (Metaglasswork).Ovogodišnji klavirski vikend u Parizu je posvećen uticajima džeza na savremenu klavirsku muziku. U tom duhu će biti održan koncert posvećen Erik Satiju i kompozitorima na koje je on uticao (Ravel, Debussy, Glass, Chick Corea, Taillafairre, Honegger, Poulenc, Cage, Stravinsky) kao i koncert pod nazivom “Goldberg Varijacije” u džez obradi pjanistkinje Remi Masuanga i vibrafoniste David Patrois, koji su nedavno objavili taj materijal i na CD-u.

Na Vikendu savremenog klavira biće upriličeno više koncerata učenika Pariških Opštinskih Konzervatorijuma posvećeni različitim kompozitorima. Jedan od njih je posvećen savremenim kompozitorima: Escaich, Hanry, Mantovani, Mulsant, Philipps, Ruovier et Sarg Tisne, Okada (premijera), Rodney Bennet, di Tucci, Uduman, Huszar, Papp&Ibarrondo.

Nekoliko koncerata su posvećeni po jednom savremenom kompozitoru, kao na primjer Regis Campou, zatim Master klas i koncert posvećen kompozitorki Betsy Jolas povodom njenog 90 -og rođendana, i Žan Žak Verneru (Jean -Jacques Werner) koji će takođe prisustvovati na koncertima koji su im posvećeni.

Na Festivalu će svoje koncerte imati i istaknuti mladi pijanisti iz Francuske Yoko Yamada i Ingmar Lazar.

Pored toga održaće se i izložba savremene umjetnosti pod nazivom “Pomiješati mastila” (“Melanger les encres”) koja je realizovana u partnerstvu Konzervatorijuma “Frederic Chopin” i Škole Condé na kojoj učestvuju studenti Master studija 2 iz škole Condé i učenici solo pjevanja i pozorišne umjetnosti Konzervatorijuma “Frederic Chopin” .

Kao i ranijih godina u okviru Vikenda savremenog klavira održava se takmičenje mladih kompozitora, učenika i studenata Pariških konzervatorijuma.

Vikend savremenog klavira se održava pod pokroviteljstvom Opštine Pariz.

Pročitati više ovdje:

WECC_2016_Programme