Zimska škola gudačkog kvarteta

25.-30.01.2016.

2250fb94-89d4-4f26-b1fb-e3873504fe30

Od 25. do 30. januara 2016. u našoj školi se održava Zimska radionica gudačkog kvarteta. Radionicu vode članovi gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije  Jelena Dragnić, violina, Vladan Lončar, violina, Boris Brezovac, viola i Aleksandar Latković, violončelo.

Radionica se održava u koncertnoj sali i biblioteci škole i u salama KIC-a “Budo Tomović”. Na radionici je prijavljeno osam kvarteta od kojih su tri iz naše škole, tri s Muzičke akademije Cetinje i dva iz Srbije. Na kraju radionice biće organizovan Završni koncert polaznika Zimske radionice gudačkog kvarteta, u subotu, 30. 01.2016. u sali Dodest u KIC-u “Budo Tomović” u 19 sati.

Zimska radionica gudačkog kvarteta je organizovana u sklopu gostovanja Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije koji će održati koncet u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4) u utorak, 26.01.2016. s početkom u 20 sati a u okviru muzičkog programa KIC-a “Budo Tomović”.

Na premijernom koncertu u Podgorici, Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvešće djela Dejana Despića (Počasnica Stevanu Mokranjcu), Volfganga Amadeusa Mocarta (gudački kvartet KV 421, d-mol) i Morisa Ravela (gudački kvartet F-dur).

Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić (I violina), Vladan Lončar (II violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) osnovali su Gudački kvartet u okviru matičnog orkestra 2011. godine.

U svoje najskorije internacionalne uspjehe Gudački kvartet Beogradske filharmonije ubraja koncerte u Ujedninjenim Arapskim Emiratima u okviru prestižnog festivala Abu Dabi Klasiks (Abu Dhabi Classics) i otvaranje koncertne sezone “Kamerna muzika u pustinji” u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu, kao i koncert u Parizu u Kulturnom centru Srbije.

Pored aktivne koncertne djelatnosti, kvartet ističe nastup na kanalu RTS Digital, uživo iz beogradskog Studija 6, kao i izlazak prvog kompakt diska u izdanju Beogradske filharmonije. Na albumu su uvrštena djela Betovena (gudački kvartet op. 74 – Harfni) i Bramsa (kvintet sa klarinetom), uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.

U sezoni 2013/2014 kvartet je ostvario zanimljiv ciklus Quartet + 1, u sali Beogradske filharmonije, u okviru kojeg je izveo pet programa kamerne muzike sa svojim specijalnim gostima. Svaki program je pored gudačkih kvarteta predstavio i kvintete (sa klarinetom, klavirom, glasom, i violom).

U sezoni 2012/2013 kvartet je premijerno izveo Koncert za gudački kvartet i orkestar Ervina Šulhofa, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga.

Koncertne aktivnosti ovog kvarteta obuhvatili su u prethodnom periodu otvaranje Klasik Festa u Pančevu, obilježavanje Dana Evrope u organizaciji EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, koncerte na brodu Amadeus Rojal na putu od Beča do Crnog mora, gostovanja u Gračanici, Kragujevcu, Inđiji, Mostaru i Trebinju, kao i u Gornjem Milanovcu, Subotici, Vršcu i selu Stanišor na Kosovu i Metohiji, u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

Više informacija o gostujućem kvartetu: http://quartet.bgf.rs/