Učenici naše škole na Muzičkom Festivalu mladih Mediterana u Forliju (Italija)

04-10.09.2017.

Učenici srednje muzičke škole Ksenija Lukić, Sari Šaćiri, Sofija Musić, Iva Drekalović i Nikola Ševaljević učestvovali su na drugom po redu Muzičkom festivalu mladih Mediterana koji se održao od 04. do 10. septembra 2017.godine u Forliju (Italija).  

Učešću učenika na Muzičkom festivalu mladih Mediterana u Italiji prethodili su Majstorski kursevi za muziku održani u Prizrenu koje su pohađali od 13. do 18. jula 2017.godine.  Majstorski kursevi u Prizrenu i Muzički festival mladih Mediteranau Forliju  predstavljaju dvije povezane faze projekta „Muzika-most među narodima“ koji ima za cilj da pomogne mladim da se usavrše u sviranju na svojim instrumentima, da podijele emocije i strast muzičkog izvođenja ali takođe i da poveže mlade iz zemalja koje su bile zahvaćene tragičnim ratnim dejstvima početkom 90-tih na području Balkana.  

Učesnici festivala su izabrani na audiciji koja je održana poslednjeg dana Majstorskih kurseva u Prizrenu. Učesnici festivala imali su nekoliko koncerata: u Forliju (08. i 10.09.), Santa Sofiji (09.09.) i Cita di Cesena. Za program festivala formiran je simfonijski orkestar mladih sastavljen od mladih muzičara iz Italije, Kosova, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Španije kojim je rukovodio Igor Bucsherini, kao i laboratorija balkanske muzike kojom su rukovodili Bardh Jakova, profesor harmonike i Stefano Bertozzi, profesor klarineta.

Simfonijski orkestar mladih je pripremio i na koncertima izveo Uvertiru „Hebridi“  Feliksa Mendelsona, Koncert za klavir i orkestar br. 11 u D-duru Jozefa Hajdna i Simfoniju br. 1 u C-duru Ludviga van Betovena.

Program Laboratorije za balkansku muziku bio je sastavljen od tradicionalnih pjesama u  aranžmanima za narodni orkestar kao i kompozicije umjetničke muzike na osnovama muzičkog folklora.

Pored grupnog muziciranja u orkestru, mladi izvođači na harmonici i klaviru su imali takođe i solističke nastupe a troje klavirista je sviralo s orkestrom izvodeći po jedan stav klavirskog koncerta Jozefa Hajdna. Prvi stav koncerta za klavir i orkestar Jozefa Hajdna izvela je Iva Drekalović dok su drugi i treći stav odsvirale Vesa Berisha i Anila Aliu.

  Nosilac ovog projekta  je organizacija IPSIA (Italija), Muzički Institut „Angelo Masini“ (Italija) i Muzička škola „Lorenc Antoni“ (Kosovo) koji  su realizovali  u saradnji s  partnerskim školama i srodnim institucijama iz Crne Gore (Umjetnička škola za muziku i balet“Vasa Pavić“), Srbije (Muzička škola „Davorin Jenko“ iz Beograda), Makedonije (Muzička škola „Luj Nikolovski“ iz Skoplja), Albanije (Opština Skadar), Kosova (Muzička škola „Prenke Jakova“ iz Prištine, Muzička škola „Prenke Jakova„ iz Đakovice, Muzička škola “Halit Kasapoli“ iz Peći, Muzička škola „Sh.M.M“ iz Gnjilana, Muzička škola“Sh.U.M.“ iz Rahoveca), Rumunije (Unija muzičkih interpretatora), Španije (Profesionalni muzički konzervatorijum iz Valensije), Bosne i Hercegovine (Udruženje „Muzika“ iz Sarajeva), Italije (Liceo musicale e artistico statale iz Forlija, Ricordo musicale „Federico Mariotti“ iz Forlija, Muzička škola “G.Sarti“ iz Faenze, Konzervatoriju „Bruno Maderna“ iz Cesene).