Osvrt na jesenje manifestacije

Od početka školske 2018/2019. godine učenici i nastavnici Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ učestvovali su na mnogobrojnim značajnim kulturnim manifestacijama.

U cilju afirmacije mladih crnogorskih umjetnika, naši učenici i nastavnici primili su poziv za učešće na Podgorica Art festivalu, koji se održao u Podgorici od 20. do 23. septembra. Bogatom i umjetnički kvalitetnom programu, naši učenici dali su doprinos tokom dva festivalska dana. Džez sekcija ,,Vase Pavić“, iz klase nastavnika Milorada Šuleta Jovovića, predstavila se 20. septembra 45-minutnim koncertom na platou kod spomenika Marka Miljanova.

Dan kasnije, klavirski duo Muratagić, koji čine nastavnice Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić, predstavile su se interpretiranjem poznatih kompozicija iz epohe romantizma i XX vijeka, nakon čega su balerine iz klase nastavnice Viktorije Strugar pokazale svoja umijeća 30-minutnim predvečernjim nastupom. Organizator festivala  bio je Culture Club uz podršku Centra za afirmaciju mladih, Ministarstva kulture Crne Gore i Glavnog grada Podgorice.

Samo nekoliko dana kasnije, značajan nastup naših balerina dogodio se u okviru manifestacije ,,Dan Njemčke“, 25. septembra.

U organizaciji Ambasade SR Njemačke u Podgorici, uz podršku Glavnog grada, tj. Sekretarijata za kulturu i sport i Gete instituta u Beogradu, program ove manifestacije predstavio je područje Svjetske baštine: Gornju dolinu srednje Rajne. Balerine osnovne i srednje škole iz klasa nastavnica Tamare Vujošević Mandić i Viktorije Strugar imale su plesni nastup inspirisan njemačkom mitologijom uz muzičku podlogu njemačkog folklora. Koreografiju za ovaj nastup osmislila je Tamara Vujošević Mandić.

Nakon baletskog nastupa, kao predrupa njemačkog džez benda ,,Furiopolis“, džez duo ,,Enes i Maša“ koji čine nastavnik Enes Tahirović i učenica Maša Vujadinović, predstavio se publici poznatim džez numerama.

Mjesec oktobar obilježila je već tradicionalna saradnja sa ,,Dječjim savezom“. U okviru manifestacije ,,Dječja nedjelja“ pod sloganom ,,Neka odrastanje bude dječja igra“ naša škola je organizovala koncert na kojem su nastupali učenici osnovne muzičke škole. Koncert je održan 02. oktobra u Koncertnoj Sali Škole, a ,,Dječji savez“ uručio je prigodne poklone učesnicima programa.

Nastupi naših balerina iz klase nastavnice Rozice Popare, a na poziv ,,Dječjeg saveza“ zabilježeni su u okviru ,,Dječje nedjelje“, kao i na ,,25. Podgoričkom maratonu“ koji se održao 28. oktobra.