Koncert Izraelskog klavirskog kvarteta „Octopus“

Subota, 22.10. 2106.

unnamed

 

Izraelski klavirski kvartet „Octopus“ je gostovao po prvi u Podogrici, 22. oktobra u okviru crnogorske turneje. Tom prilikom priredili su dva koncerta u našoj školi:matine za djecu u 12 sati i večernji koncert u 19:30.

Na programu su bila djela poznatih svjetskih kompozitora: Nikolaja Rimskog Korsakova, Edvarda Griga, Franca Lista, Johana Sebastijana Baha, Arama Hačaturijana, savremenog izraelskog autora Erana Aškenazija i djela zabavne i tradicionalne crnogorske i izraelske muzike u aranžmanima članova kvarteta ”Octopus“.

Klavirski kvartet “Octopus” je osnovan 2013. godine u Izraelu. Čine ga pijanisti različitih generacija i zemalja porijekla (Holandija, Maroko i Izrael): Ifat Zajdel, Bart Berman, Tavor Gočman i Meir Visl. Njihov cilj je da predstave remek djela klasične muzike, kao i da afirmišu novu muziku pisanu za ovaj sastav.

Osnivač ansambla “Octopus” i njegov stalni član je ugledni pijanista, teoretičar i dirigent Meir Visl, (Meir Wiesel) bivši predsjednik međunarodne Muzičke omladine (1996-1998) i direktor Muzičke omladine Izraela, kao i osnivač arapsko-jevrejskog orkestra mladih.

          Koncertna turneja Izraelskog klavirskog kvarteta u Crnoj Gori koja  je obuhvatila nastupe u Herceg Novom, Kolašinu i Podgorici, podržana je od strane Savjeta za kulturu i umjetnost Nacionalne lutrije u Izraelu.

          Organizatori koncerta su KIC “Budo Tomović” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.

          Ifat Zajdel (Ifat Zaidel), je porijeklom iz Izraela. Završila je srednju umjetničku školu “Telma Jelin” (Telma Yelin) i diplomirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Tel Avivu. Član je udruženja nastavnika klavira na Muzičkom konzervatorijumu u Tel Avivu, kao i udruženja Izraelski nastavnici klavira (IPTA) gdje je angažovana kao vođa   organizacije u centralnom regionu. Ifat intezivno nastupa u Izraelu i inostranstvu, kao kamerni muzičar i korepetitor. Pored toga bavi se redovno i podučavanjem na muzičkom festivalu i akademiji Goppisberger u Gračenu u Švajcarskoj.

Bart Berman, porijeklom je iz Holandije. Završio je studije na Muzičkoj akademiji u Amsterdamu. Prije nego što je emigrirao u Izrael, predavao je na Muzičkoj akademiji u Roterdamu. Dobitnik je prve nagrade na međunarodnom takmičenju Gaudeamus u Holandiji. Nastupao je sa Sinfonietom Izraela i učestvovao na festivalim au Izraelu i Holandiji. Snimio je rane i nedovršene Šubertove sonate za izdavačku kuću Erasmus.

         Tavor Gočman (Tavor Gochman), rođen u Izraelu. Diplomirao je na klavirskom odsjeku Muzičke akademije u Tel Avivu, u klasi profesora Majkla Bugoslavskog i Emanuela  Krasovskog. Pohađao je i majstorske kurseve kod Jure Margulisa, Čarlsa Spensera i drugih. Trenutno predaje klavir i radi kao kompozitor i aranžer. Nastupa kao solista, član je kamernih sastava i korepetitor je pjevačima, raznim ansamblima i horovima. Pjeva u horu „Udijana“ (Udiana).

         Meir Visl (Meir Wiesel) je rođen u Maroku, a diplome je stekao na nekoliko prestižnih fakulteta: kao pijanista na Muzičkoj akademiji Rubin u Tel Avivu, kao matematičar na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i kao orkestarski dirigent u Muzičkoj školi Džulijard. Doktorirao je teoriju muzike u Univerzitetskom centru grada Njujorka (City University Graduate Center). Nastupao je kao pijanista i dirigent širom svijeta. Predavao je u Muzičkoj školi Menheten, Univerzitetu u Tel Avivu, kao i u Muzičkoj školi Levinski. Do skoro je bio direktor Muzičke omladine Izraela, kao i predsjednik međunarodne Muzičke omladine (1996-1998). Osnivač je arapsko-jevrejskog orkestra mladih i klavirskog kvarteta Octopus.