Harmonika na francuski način, L’accordéon à la française

22.03.2016.

porter

Povodom manifestacije Dani frankofonije, Umjetnička  škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ je priredila koncert pod nazivom Harmonika na francuski način (L’accordeon a la francaise) u Koncertnoj sali muzičke škole u 19 sati. Koncert je umjetnički oblikovala Irena Merdović, nastavnica harmonike u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“ i Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ (Nikšić).

Na koncertu su nastupili učenici iz klase Irene Merdović iz ove dvije škole. To su:  Nikola Ševaljević, MIljan Lakićević, Hristina Merdović, Miljan Grahovac (Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“), Predrag Nikolić, Milena Radović i Jovana Aleksić (Muzička škola „Dara Čokorilo“).

Harmonika  je u francuskoj kulturi veoma popularan instrument pa je Irena Merdović u programiranju ovog koncerta uvrstila djela u kojima se čuju elementi popularne francuske šansone, valcera, mizeta do savremenijeg muzičkog izraza kome je dato posebno mjesto na koncertu.

Na programu su takođe bile kompozicije nefrankofonih autora (F. Marino, A. Kokorin) koji su bili inspirisani francuskom popularnom  muzikom i kulturom. Takođe, neke od kompozicija francuskog autora Anželisa bile su inspirisane i drugim kulturama (Peking, Haiti) što svedoči o uticajima koje su one ostavile na kompozitora boraveći u tim zemljama tokom svojih turneja.

Repriza koncerta bila je srijedu, 23. marta u Koncertnoj sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ u Nikšiću.

Flajer Harmonika – 150x210mm