Džez radionica za gudački orkestar 31.03.2015.

unnamed

U Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ održana je džez radionica za učenike gudačkog orkestra u utorak, 31. 03.2015. u 16:30 sati. Džez radionicu za gudački orkestar je vodio poznati američki violinista Kristijan Haus (Christian Howes).

Gostovanje Kristijana Hausa u našoj školi ostvareno je u saradnji s NVO Umjetnost džeza-JazzArt organizatorima njegove turneje u Crnoj Gori (od 31. marta do 4. aprila 2015.) u okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori.

Kristijan Haus je poslednjih godina nosilac prestižnih priznanja američkih kritičara i časopisa: titulu „Violinista godine“ dodijelilo mu je Udruženje džez novinara, odbor kritičara magazina Down Beat ga je proglasio „zvijezdom u usponu“ 2011. godine, a Jazz Time magazin ga je svrstao među tri najbolja izvođača džeza na violini, u 2013. godini.

Kao vođa ansambala, snimio je 13 albuma, i gostuje širom svijeta. Sarađivao je sa prvoklasnim muzičarima koji sviraju džez i druge aktuelne žanrove: Les Paul, Bill Evans, Victor Wooten, Paquito D’Rivera, Bela Fleck, Dafnis Prieto, Robben Ford, Sam Bush, Richard Galliano, Spyro Gyra.

Pored izvođačke karijere Kristijan Haus se aktivno bavi muzičkom pedagogijom i produkcijom. Bio je vanredni profesor Muzičke akademije Berkli u Bostonu (Berklee College of Music); pomaže gudačima, učenicima i nastavnicima da prošire svoja znanja o improvizaciji na svojim instrumentima i upoznaju savremene izvođačke stilove: džez, bluz, rok i svjetsku muziku u okviru svog Internet kursa „Kreativna gudačka radionica“ (Creative Strings Workshop) i u okviru sedmodnevne „Kreativne gudačke akademije“ (Creative Strings Academy) koju organizuje svakog ljeta u Kolumbusu, Ohajo. Jedan od načina na koje ovaj umjetnik dijeli svoje muzičko iskustvo i znanje sa generacijama mlađih muzičara je i posjeta školama širom svijeta.