Zavod za udžbenike i nastavna sredstva obilježio je ovaj datum manifestacijom u svojoj knjižari, na kojoj je nastupio gitarista Martin Jovović, učenik II razreda SMŠ. Martin je u klasi profesora Petra Dobričanina.

✔️ UNESKO je 1995. godine na generalnoj konferenciji u Parizu donio odluku o obilježavanju Svjetskog dana knjige kako bi se promovisalo čitanje, objavljivanje knjiga i zaštita autorskih prava.

✔️ Veza između ovog datuma i knjige datira iz 1923. godine kada su katalonski knjižari odlučili da odaju počast Servantesu koji je umro na taj dan. Knjige prodate tog dana čine polovinu godišnje prodaje u ovoj španskoj pokrajini. Ujedno, 23. april se smatra datumom smrti Viljema Šekspira i ujedno predstavlja univerzalni omaž svim knjigama i piscima.

✔️ Ovaj simbolični datum u svjetskoj književnosti obilježen smrću velikana M. de Servantesa i Viljama Šekspira prilika je da se podsjetimo značaja koji knjige, kao otjelotvorenje ljudske kreativnosti i želje za djeljenjem znanja imaju u našem životu.

✔️ Istorija pisanja riječi ujedno je istorija čovječanstva, a knjige igraju veliku ulogu ne samo u ličnom ispunjenju, već i kad je riječ o društvenim promjenama. Osim što su knjige izvori informacija, znanja i ideja, one predstavljaju sponu putem koje se prenose poruke kroz prostor i vrijeme i na taj način povezuju generacije širom svijeta.