Specijalna nagrada na XXI ANEMOS ARTS takmičenju za Aleksandra Božovića 22.-25.05.2014.

Na XXI ANEMOS ARTS internacionalnom takmičenju mladih pijanista održanom u Rimu od 22. do 25. maja, Aleksandar Božović, učenik šestog razreda osnovne muzičke škole u klasi profesorice Lidije Skender, osvojio je specijalnu nagradu sa maksimalnim brojem poena i prvo mjesto u svojoj kategoriji. Posebno vrijedi istaći da je Aleksandar jedini od učesnika u svim kategorijama osvojio 100 poena. Od članova žirija na čijem se čelu nalazio poznati italijanski dirigent i pijanista Nikolay Bogatsky dobio je sve pohvale za svoj nastup.

Takmičenje ANEMOS ARTS se održalo na poznatom italijanskom univerzitetu TOR VERGATA u auditorijumu ENIO MORRICONE koji po akustici spada u sam vrh prostora za ovakvu vrstu takmičenja.

Program koji je Aleksandar svirao na takmicenju sadržao je sledeće kompozicije:

1. Ludwig van Beethoven: Op 2  br. 1  f-moll, I stav

2. Chopin: Valcer u e-molu

3.Rachmaninoff: Polichinelle u f-molu

Ovaj najnoviji uspjeh mladig Aleksandra došao je poslije osvojenih prvih nagrada na internacionalnim takmičenjima Little Mozart u okviru Crescendo Interantional Music Competition (2011)  i na Prima International Music Competition u Njujorku (2013).

BIOGRAFIJA:

Aleksandar Božović je rođen 26. novembra 2000. godine u Podgorici. Učenik je osmog razreda Osnovne škole „Štampar Makarije“. Pohađa šesti razred osnovne muzičke škole „Vasa Pavić“ u Podgorici. Svira klavir od pete godine u klasi profesorice Lidije Skender.

Aleksandar je učestvovao dva puta na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Kotoru: najprije 2009. godine u pretkategoriji u kojoj je osvojio Zlatnu liru a zatim  2011. godine u prvoj kategoriji u kojoj je osvojio Zlatnu liru, sa najvećim brojem bodova.

Na takmičenju Little Mozart International Competition u okviru Crescendo Interantional Music Competition, koje se održalo 9. i 10. aprila u Njujorku, osvojio je prvo mjesto i najviši broj bodova od svih učesnika na ovom takmičenju. Time je stekao pravo i učestvovao na završnom, Gala koncertu u Carnegie Hall-u 28. maja 2011. godine.

Nastupao je na Koncertu prvonagrađenih na međunarodnim takmičenjima u 2011. u Ministartstvu kulture i na koncertu Praznik muzikeu čast Svjetskog dana muzike, održanom u KIC-u „Budo Tomović“, 21. juna 2011.

Aleksandar Božović je 2012. godine učestvovao  na 4. International Rosario Marciano Piano Competition 2012koje je održano 5. avgusta na konzervatorijumu Ehrbar u Beču. Na takmičenju su nastupili pijanisti iz osamnaest zemalja, a Aleksandar je bio jedini učesnik sa Balkana. U jakoj konkurenciji osvojio je Počasnu diplomu i tako se ponovo uspješno predstavio na međunarodnoj pijanističkoj sceni. Za svoj nastup dobio je izuzetne kritike od devetočlanog žirija eminentnih profesora sa prestižnih svjetskih konzervatorijuma.

U 2013. godini Aleksandar je, takođe, imao uspješan nastup na međunarodnoj pijanističkoj sceni.Osvojio je prvo mjesto na PRIMA INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION održanom 12. januara u Njujorku. Kao nagradu za osvojeno prvo mjesto pružila mu se prilika da po drugi put nastupi na svečanom Gala koncertu koji se održao u Carnegie Hall-u 12. januara.