„S umjetnikom izbliza“ 19.02.2015.

U četvrtak, 19. februara 2015. škola će dočekati Žan Pola Gasparjana, vodećeg mladog pijaistu iz Francuske koji će pred učenicima i nastavnicima naše škole govoriti o svom razvojnom putu, muzici i filozofiji a u okviru programa „S umjetnikom izbliza“.

Gostovanje mladog pijaniste škola organizuje se u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“ koji je organizator njegovog cjelovečernjeg koncerta u utorak, 18.02.2015. u 20 sati u velikoj sali ove institucije.

Razgovor s mladim umjetnikom Žan Polom Gasparjanom biće upriličen u koncertnoj sali muzičke škole s početkom u 12 sati. Medijator programa je Mira Popović, pomoćnica direktora škole.

Biografija:

Žan Pol Gasparijan (1995) je rođen u Parizu u porodici muzičara i počeo je da svira klavir sa šest godina. Pohađao je Regionalni konzervatorijm u Parizu (CNR de Paris), u klasi Olivijea Gardona, koji je završio 2009. godine, sa najvišim ocjenama. U februaru 2010. sa 14 godina, kao najmlađi kandidat, primljen je jednoglasno na Pariški Nacionalni Konzervatorijum (CNSMDP) u klasi velikog pedagoga, Žaka Ruvijea. Posle njegovog odlaska, Žan-Pol postaje student poznatog pijaniste, Mišela Berofa u čijoj klasi je i diplomirao 2013. godine. Uporedo je studirao kamernu muziku sa Kler Deser, Mišel Štraus, Marija Belousova i Fransoa Salk. Trenutno završava magistarske studije na Pariškom konzervatorijumu u klasi profesora Berofa i pohađa treću godinu studija filozofije na Univerzitetu Sorbona u Parizu (Paris 1 Sorbonne). Usavršava se takođe redovno sa prof. Tatjanom Zelikman iz Moskve, Pavelom Gililovim, Klausom Helvigom, Stefanom Kovačevićem i Verom Gornostajevom.

Žan-Pol Gasparijan je pobjednik poslednjeg Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu (Njemačka), na kojem je istovremeno dobio i nagradu najmlađeg finaliste. U oktobru 2014. godine, jedini je pijanista laureat Fondacije Gjorgij Čifra, priznanje uručeno iz ruku njegove unuke, Kozime Čifra. Pored ove dvije nagrade, Žan-Pol Gasparijan je laureat internacionalnog takmičenja Tel-Hai u Izraelu (III nagrada 2012. godine), Hastings u Velikoj Britaniji (III nagrada, 2013), Lionu u Francuskoj (III nagrada i nagrada za najmlađeg laureata u istoriji ovog takmičenja, 2013). Iste godine, Zadužbina kompanije BDO ga je izabrala za mladog umjetnika godine.

Osim brojnih muzičkih nagrada Žan Pol Gasparijan je dobitnik Prve nagrade iz filozofije na Saveznom takmičenju najboljih maturanata svih srednjih škola u Francuskoj 2013. godine.

Svirao je sa brojnim orkestrima među kojima su Orkestar Donje Normandije, orkestar opere iz Ruana u Francuskoj, orkestar Nacionalne garde Francuske, Simfonijski orkestar Bremena itd.

U toku 2014. godine, nekoliko puta snima emisije za Francuski muzički radio (Radio France Musique), portret u emisiji “Le partie d’en jouer”, recital uživo u emisiji “Generacija mladih izvođača” sa Gael l’ Galik (Gaêlle le Gallic), itd.

Gostovao je na mnogim poznatim festivalima širom Francuske i svijeta: Festival de Verbier, Flaneries de Reims, gdje je njegov recital sniman uživo i prenošen na Medici.tv, Šopenov Festival u Bagatel, prestižnim pariškim koncertnim salama Plejel, Gavo, Cortot, zatim Nansifonis, Veksan, Rišelje, Mocarteumu u Salzburgu, Saveznom sudu u Lajpcigu, Muzeju Savremene umjetnosti u Tel Avivu, Festivalu mladih pijanista u Amsterdamu, u Bergenu, “Pianissimes” u Lionu, Festival Taverni, “Noći Makona”; otvorio je Francusku muzičku jesen u Skupštini grada Beograda 2014, svirao na festivalu “Piano Campus” u Serži Pontoazu, gdje je na koncertu otvaranja izveo Geršvinovu Rapsodiju u plavom.

Snimao je takođe za radio Bremen, Tel Aviv, Beograd, Engien, a njegov kompakt disk u proizvodnji Radio Bremena, sa djelima Lista, Debisija i Eskaiša, izašao je u junu prošle godine.

U predstojećoj sezoni, očekuju ga nastupi sa simfonijskim orkestrom u Kanu, otvoriće Festival “Piano Folies” u Tukeu, održati recital u kući Žorz Sand u Noanu, tri recitala u Bremenu, četiri koncerta sa orkestrom Niže Normandije itd.

Žan Pol Gasparijan gostuje po prvi put u Podgorici u okviru ciklusa “Laureati međunarodnih takmičenja” (produkcija KIC “Budo Tomović”).