Priprema dječije kantate „Svirač iz Hamelna“

Na inicijativu Njemačke ambasade u Podgorici i u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“, Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ priprema dječiju kantatu „Svirač iz Hamelna“ savremenog njemačkog kompozitora Gintera Krečmara. U izvođenju kanate učestvuje kamerni hor srednje muzičke škole sastavljen od učenika odsjeka za solo pjevanje i mješoviti orkestar srednje muzičke škole koje pripremaju Zorana Latković, profesorica solo pjevanja i Irena Vuković, profesorica orkestra. Njemačka ambasada je obezbijedila partiture i otkupila autorska prava za izvođenje ovog djela.

Radnja se dešava u gradu Hamelnu koji je ugrožen od invazije pacova. Iznenada se pojavljuje svirač na flauti koji nudi pomoć ugroženom gradu da svojom muzikom rastjera pacove u čemu i uspijeva uspjeva. Iako mu je ukazano povjerenje i obećana nagrada, gradonačelnik nije ispunio obećanje, već je prezro svirača tako što mu je ponudio tek jedan novčić, smatrajući da je taj zadatak lako obavio. Povrijeđen, svirač smišlja strašnu osvetu, i svojom čudesnom flautom odvodi svu djecu iz grada. Grad je očajan, roditelji mole da im se djeca vrate. Uzalud je sve to, djeca su otišla zauvjek za sviračem u zemlju snova.

Ova priča uči o vrijednostima kao što su zahvalnost i poštovanje date riječi i upozorava na posledice loših postupaka.

Ovu legendu u bajku su pretočila braća Grim. Kantatu Gintera Krečmara nastalu po ovoj legendi izvedešće vokalno-instrumentalni ansambl učenika muzičke škole „Vasa Pavić“ pod vodstvom Irene Vuković u okviru koncertnog ciklusa „Mladi i muzika“ KIC-a „Budo Tomović“ 29.oktobra i 5. novembra 2013.godine u velikoj sali ove institucija koja je i producent koncerta.