Priča o Babaru, malom slonu Srijeda, 26. 03.2014.


 

U okviru ovogodišnjeg programa Dani Frankofonije u Crnoj Gori, u srijedu, 26. marta 2014. u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati biće izvedeno djelo “Priča o Babaru, malom slonu” za recitatora i klavir,  francuskog kompozitora Frasisa Pulanka (1899-1963).

Djelo izvode Nikola Vučković, pijanista i korepetitor u nastavi u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”,  Tijana Burzanović i  Filip Mišurović, naratori na francuskom jeziku, učenici završnih razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” i članovi organizacije za promociju francuskog jezika “Cafe Europe”.

Djelo će biti izvedeno uz video projekciju originalnih ilustracija koje je uradio pisac priče o Babaru, Žan de Brinof (Jean de Brunhoff).

Ovaj program se ostvaruje u saradnji Francuskog Instituta, Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i organizacije za promociju francuskog jezika “Cafe Europe”.

PRIČA

Babar je mali slon koji nakon što bježi iz džungle, dolazi slučajno do grada koji ga zadivljuje. Obogaćen iskustvom gradskog života, Babar se vraća u džunglu gdje ga, sticajem okolnosti, proglašavaju kraljem.

To je osnova priče Žana de Brinofa koja je odmah nakon što je objavljena 1931. godine, postigla ogroman uspjeh. Inspiraciju za stvaranje muzičkog  djela po ovom tekstu, Fransis Pulank (Francis Poulenc) je našao družeći se sa jedanaestoro djece svojih  rođaka, kod kojih je boravio ljeta 1940. Godine, u mjestu Briv-la-Gajar (Brive-la Gaillarde).

Na njihov zahtjev da muzički dočara priču o Babaru, kompozitor je improvizovao muziku na klaviru prema situacijama u priči.

Tokom sledećih godina (1941-1945) kompozotor se vraća tim prijatnim  uspomenama iz kojih se rađa jedno od njegovih najuspjelijih djela za klavir.