Petar Popović i Sofija Musić na Vikendu savremenog klavira u Parizu

31.01. i 01.02.2020.

Na festivaluVikend savremenog klavirau Parizu, Škola će i ove godine imati svoje predstavnike. To su Petar Popović, učenik završnog razreda srenje muzičke škole u klasi Milene Nikočević i Sofija Musić, učenica trećeg razreda u klasi Irme Marković. Pored brojnih državnih i internacionalnih nagrada, ovi učenici su prethodne godine nagrađeni iz Fonda za talente koje im je dodijelilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Vikend savremenog klaviraje dvodnevni festival posvećen savremenoj muzici pisanoj za klavir. Osnovan je prije 13 godina, (2007) i od tada se održava svake godine prvog vikenda u februaru mjesecu. Osnivač festivala je Konzervatorijum XV arondismana „Frederic Chopin“ u Parizu pod pokroviteljstvom opštine Pariz.

U projektu „Vikend savremenog klavira“ učestvuju učenici i studenti svih nivoa obrazovanja, profesori, pijanisti i kompozitori. Prvenstveno namijenjen učenicima i studentima Opštinskih konzervatorijuma grada Pariza, priključuju im se i konzervatorijumi pograničih opština Dinkerk (Dunkerque) i Klamar (Clamart), američka škola Koenig u Parizu, Škola Kantorum (Scuola Cantorum), Regionalni konzervatorijumi Bulonj (Boulogne) i Reij Malmezon (Rueille Malmaison), Nacionalni konzervatorijum za muziku i ples a od 2014. godine i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ .

Svake  godine festival ima temu oko koje se formiraju tematske koncertne cjeline koje se uklapaju u generalnu temu festivala. Tema ovogodišnjeg festivala odvijaće se pod motom Merveileux contemporain.

Na programu festivala biće izvedena tri djela u formi melodrama. To su: Alisa u zemlji čuda Florana Nažela (Florent Nagel)prema priči Luisa Karola (Lewis Karroll), zatim Vještica i njena siva mačka(La sorcière et son chat gris) Kevina Froberta i Zemlja drveća(Le pay des arbres) Bernara Kola (Bernard Col).

 Na programu će takođe biti karaoke iz klasičnog i popularnog muzičkog repertoara na temu noći, prva izvođenja i djela iz savremenog klavirskog repertoara uz video projekcije kao i jedan koncert (Grand concert) posvećen djelima velikih francuskih kompozitora: Olivijeu Mesijenu (Olivier Messiaen), Žanu Mišelu Ferenu (Jean-Michel Ferrain), Žaku Kasteredeu (Jacques Casterede), Mišelu Merleu (Michel Merlet). Na istom koncertu biće izvedena svjetska premijera djela Dodati komadi (Pieces jointes) Florana Nažela.

Pored toga biće organizovan master klas (master class) čuvenog američkog pijaniste i pedagoga za izvođenje savremene muzike, Džej Gotliba (Jay Gotlib). On će sa studentima raditi na interpretaciji dela Džon Kejdža, Hektor Vile Lobosa (Heitor Villa Lobos), Henrija Kauvela (Henry Cowel), Jorg Vidmana (Jorg Vidmann), Filipa Šolera (Philipe Schoeller), Đerđa Ligetija (Georgy Ligeti).

Predstavnici Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“  Petar Popović i Sofija Musić će učestvovati u izvođenju klavirskog ciklusa  Dodati komadi („Pieces Jointes“) Florana Nažela,što će biti ujedno i njegova svjetska premijera.

Pored izvođača, koncertima će prisustvovati i kompozitori čija će djela biti na programu a ove godine to su: Bernar Kol i Floran Nažel.

Program festivala možete vidjeti ovdje.