Osnovna baletska škola

Ove nedjelje za naše drage učenice baleta prenosimo čuveni balet „Kopelija“, kao primjer primjene tehnike u klasičnom baletu i karakternim igrama. Želimo Vam da uživate u gledanju i crpite novu inspiraciju za savladavanje složenih tehničkih elemenata klasičnog baleta i vježbi kako biste jednog dana i vi učestvovale u jednoj ovakvoj baletskoj bajci i zablistale na ”daskama koje život znače“. Što se tiče primjera za vrhunsko stvaralaštvo i izvođenje u Karakternim igrama, preporučujemo da obratite pažnju na mazurku (na 12 minuta i 50 sekundi) u ovom muzičko – scenskom djelu.

VAŽNI FAKTI O BALETU “KOPELIJA”:

Koreograf: Arthur Saint-Leon
Muzika: Leo Delibes
Na osnovu priče „Pješčani čovek” E. T. A. Hoffmann-a
Balet “Kopelija” premijerno je izveden 25. maja 1870. u Pariškoj Operi (Theatre Imperial l’Opera, Pariz).
Glavni likovi, tj. uloge su: Doktor Kopelijus, Svanilda i Franc. Po žanru ubraja se u romantične balete komičnog tipa. Balet se povremeno izvodio i pod nazivom ”Djevojka sa očima od emajla“.
Link

LIBRETO
Dr. Kopelijus je napravio lutku u prirodnoj veličini. Ona je toliko životna da Franc seoski mladić biva opčinjen njome i odlaže pravu želju svog srca, Svanildu. Svanilda mu ukazuje na njegovu ludost oblačeći se kao lutka, pretvarajući se da je oživjela. Na kraju ga spašava prijevremenog kraja od ruku ogorčenog pronalazača.

I ČIN
Priča počinje tokom gradskog festivala kojim se proslavlja dolazak novog zvona. Gradski oci najavljuju da će, ko stupi u brak, dobiti poseban dar u novcu. Svanilda i Franc planiraju se vjenčati tokom festivala. Međutim, Svanilda postaje nezadovoljna Francom, jer se čini da više pažnje posvećuje djevojci po imenu Kopelija, koja nepomično sjedi na balkonu obližnje kuće. Kuća pripada misterioznom i pomalo mračnom i strašnom pronalazaču, doktoru Kopelijusu. Iako Kopelija sve svoje vrijeme provodi sjedeći nepomično i čitajući, Franc je očaran njenom ljepotom i odlučan je u privlačenju njene pažnje. Uznemirena Francovim ponašanjem, Svanilda mu više ne vjeruje i beži slomljenog srca.
Kasnije, Dr. Kopelijus napušta svoju kuću. Oko njega se okuplja grupa dečaka koja ga zadirkuje. Nakon što ih je otjerao, on nastavlja dalje ne shvativši da su mu ispali ključevi. Svanilda pronalazi ključeve, što joj daje ideju da sazna više o Kopeliji. Ona i njeni prijatelji odlučuju ući u kuću doktora Kopelijusa. U međuvremenu, Franc razvija svoj sopstveni plan za susret sa Kopelijom, penjući se merdevinama do njenog balkona.

II ČIN
Svanilda i njeni prijatelji našli su se u velikoj sobi ispunjenoj ljudima. Međutim, te osobe su nepokretne. Djevojke otkrivaju da su u pitanju mehaničke lutke u ljudskoj veličini. Navijaju ih i gledaju kako se kreću. Svanilda takođe nalazi Kopeliju iza zavjese i otkriva da je i ona lutka.
Dr. Kopelijus se vraća kući gdje zatiče djevojke. Ljuti se na njih, ne samo zbog provale već i zbog nereda u njegovoj radnoj sobi. Izbacuje ih i počinje čistiti, ali primjetivši Franca na prozoru, Kopelijus ga poziva unutra. Pronalazač želi da Kopelija oživi, ali da bi to postigao, potrebna mu je ljudska žrtva. Čarolijom će preuzeti Francov duh i prenijeti ga u Kopeliju. Nakon što mu Dr. Kopelijus nalije malo vina umućenog sa prahom za spavanje, Franc upada u san. Pronalazač potom čita reči svoje čarolije.
Međutim, Dr. Kopelijus nije protjerao sve djevojke: Svanilda je još uvijek tu, skrivena iza zavjese. Odijeva se u Kopelijinu odjeću i pretvara se da je lutka oživjela. Ona budi Franca, a zatim navija sve mehaničke lutke kako bi im pomogla u bijegu. Doktor Kopelijus je zbunjen i utučen kad zatekne beživotnu Kopeliju iza zavese.
Napomena: U nekim ruskim verzijama baleta, Svanilda priznaje Dr. Kopelijusu šta su ona i njeni prijatelji uradili i kakva je njena situacija sa Francom. Kopelijus odlučuje da oprosti Svanildi te je uči kako da se ponaša kao lutka koja je oživjela da bi se našalili sa Francom, čime drugi čin završava u radosnijoj atmosferi.

III ČIN
Sanilda i Franc spremaju se za vjenčanje kada se pojavljuje ljuti Dr. Kopelijus, koji traži odštetu. Izazvao je veliku uznemirenost i Svanilda nudi Dr. Kopelijusu svoj miraz u zamjenu za njegov oprost. Međutim, Franc kaže Svanildi da zadrži miraz i ponudi se da plati Dr. Kopelijusu umjesto nje. U tom trenutku, gradonačelnik interveniše i daje Dr. Kopelijusu vrećicu novca. Svanilda i Franc su vjenčani i cijeli grad slavi plesom.

#UčiDoma