Opera “Snežana i sedam patuljaka” kompozitora Petra J. Krstića, izvedena je u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” 22. marta

Kao solisti i hor učestvovali su učenici naše škole. Režiju potpisuju prof. Olivera Perunović i prof. Zorana Latković, koja je i idejni tvorac projekta.
Uloge:
Snežana – Zara Dobričanin
Kraljica – Jovana Bojović
Kraljević – Komnen Vuković
Patuljci – Roza Kestner, Teodora Bajić, Vladana Todorović, Iva Nikčević, Teodora Guberinić, Dora Vujović, Andrea Popović
Ogledalo – Anđela Bakić
Kraljevićeva svita: Lara Golubović, Anđelija Femić, Jana Micić, Georgij Solomatin, Luka Đurović, Filip Jelovac
Flauta: Elena Golubović
Trombon: Georgij Solomatin
Klavirski saradnik: prof. Ana Pavićević
Asistent klavirskog saradnika: Anđelija Femić
Umijeće i izražajnost naših učenika na sceni ne samo da je obogatila ovo djelo, već je pružila inspiraciju i zadovoljstvo publici i svima koji su bili dio ovog procesa. Čestitamo našim učenicima i profesoricama na ogromnom trudu, entuzijazmu i posvećenosti koju su unijeli u izvođenje opere.
Pored naših učenika, učestovalo je još pet škola čiji su učenici igrali nezamjenjive uloge u stvaranju ovog događaja. Iako nisu bili direktno na sceni, njihov doprinos bio je izuzetno važan i itekako vidljiv u svakom segmentu opere. Od kostima i scenografije do plakata i organizacionih detalja, svaki element koji je publiku oduševio bio je plod njihovog predanog rada i kreativnosti.
SSŠ „Spasoje Raspopović“, Podgorica – dizajniranje i izrada kostima, frizura, dizajn plakata, SLŠ „Petar Lubarda“, Cetinje – dizajniranje i izrada scenografije i dekora, dizajniranje propagandnog materijala, Stručna medicinska škola, Podgorica – šminka, ŠSVSO „Sergej Stanić“, Podgorica – koktel i SEŠ „Vaso Aligrudić“, Podgorica – trejler.
Ovaj projekat pokazuje da umjetnost ne poznaje granice i da različite obrazovne institucije ne samo da mogu sarađivati, već davati ogroman doprinos jedna drugoj, obogaćujući iskustvo svih uključenih.
Zajedno, stvorili smo platformu na kojoj naši učenici mogu da izraze svoj talenat, razviju vještine i doprinesu našoj kulturi na najljepši mogući način, kroz umjetnost.
Na ovaj način podstičemo naše učenike da pomijeraju granice, istražuju nove mogućnosti i zajedno stvaraju nešto jedinstveno i vrijedno.
Opera je izvedena uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kao i podršku Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, EU projekta “VET for Western Balkans”, KIC-a “Budo Tomović”, doo Studio Mouse i PZU Poliklinike Filipović, a zahvalnost dugujemo i medijskom pokrovitelju Radio-televiziji Crne Gore. Posebnu zahvalnost dugujemo gospođi Bojani Nenezić, na inicijativi za udruživanje srednjih stručnih škola i na velikoj podršci tokom pripreme opere.
Photo credit: Aleksandra Jović