Deveti festival savremene klavirske muzike “Forte piano” održaće se pod motom “Novi zvuci Balkana” 23. i 24. februara u organizaciji KIC – a  “Budo Tomović”.

U okviru večernjih programa predstaviće se renomirani pijanisti različitih generacija među kojima je Nada Kolundžija iz Beograda, Bartolomej Stanković iz Sarajeva, Amir Džaković iz Skadra i Dunja Ivanova iz Skoplja. Pored večernjih koncerata na festival su uvršteni matine programi u okviru kojih će biti predstavljeni autorski koncerti mladih kompozitora Ane Pandevske iz Skoplja i Marka Kovača iz Beograda kao i predavanje o bosansko-hercegovačkoj klavirskoj muzici koje će održati profesor i pijanista Bartolomej Stanković.

Na festivalu će biti izvedena klavirska djela tridesetak renomiranih kao i mladih kompozitora sa Balkana među kojima su Zoran Hristić, Milan Mihajlović, Dušan Bogradnović, Aleksandra Vrebalov, Jasna Veličković, Miloš Raičković, Anja Gnjatović, Dejan Despić, Samir Fejzić, Vojislav Ivanović, David Mastikosa, Faruk Mehić, Valentima Dutina, Milan Prebanda, Vojin Komadina, Senad Gačević, Sanja Drakulić, Pančo Vladigerov, Tomislav Zografski, Rafet Rudi, Jozef  Pjerti i drugi.

Prvog dana festivala (četvrtak, 23. 02.) Bartolomej Stanković će održati predavanje na temu “Bosansko-hercegovačka klavirska muzika”, u koncertnoj sali naše škole u 11 sati, nakon čega će uslijediti autorski koncert mlade i afirmisane makedonske kompozitorke Ane Pandevske u KIC-u  “Budo Tomović” u 13:30. Koncertu će  prethoditi razgovor s autorkom koji će voditi Marija Mitrović,  u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 13 sati.  Njena djela izvešće pijanistkinja Dunja Ivanova iz Skoplja kao i odabrani  učenici muzičkih škola iz Podgorice i Bara i  studenti Muzičke akademije sa Cetinja u 13:30 u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.  Učenici naše škole, Iva Nikčević,  Sofija Krivokapić, Rostislav Glazunov, Kalina Jovanović, učestvovaće u integralnom izvođenju svite za djecu “U svijetu čuda”.

Prvi dan festivala završiće se koncertom Nade Kolundžije, umjetnice internacionalne karijere, na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

Drugog festivalskog dana (petak, 24. 02.) u KIC-u “Budo Tomović”  učenici naše škole: Petar Vujić, Zara Huter, Lena Terzić, Milica Rabrenović, Natalija Korać, Dušan Vujačić, Anđela Ćuković, Taša Mandić izvešće Vinjete op. 40a akademika Dejana Despića  (KIC, 12:00) nakon čega će Marko Kovač, mladi kompozitor u usponu i nekadašnji đak naše škole,  prirediti svoj autorski polučasovni concert (KIC, 12:15).

U večernjem programu predstaviće se pijanista Bartolomej Stanković sa programom “Balkan Madness” koji čini izbor kompozicija autora iz BIH (KIC, 19:00); festival će zatvoriti Amir Džaković sa programom “Klavirski pejzaži Balkana” u okviru kojeg ćeizvesti djela kompozitora  iz gotovo svih balkanskih zemalja (KIC,  20:30).

Podsjećamo da je festival Forte piano nastao  2015. godine na inicijativu Mire Popović, u okviru naše škole, sa ciljem da se učenici i nastavnici zainteresuju za repertoar novije muzike za klavir. Imajući u vidu da je za razvoj festivala bilo neophodno njegovo obogaćivanje u repertoarskom, izvođačkom i produkcijskom pogledu, festival Forte piano je od prošle godine dobio institucionalnu podršku KIC-a “Budo Tomović” u čijoj se organizaciji i održava.