Miljana Nikolić i Jovana Jaramaz na festivalu “Vikend savremenog klavira” u Parizu 31.01.-02.02.2014.

Od 31. 01. do 2.02. 2014. održava se Festival Savremenog klavira (Week-end clavier contemporain) u Parizu. Sedmi po redu Festival savremenog klavira, organizuje Konzervatorijum “Frederik Šopen” pod pokroviteljstvom opštine Pariz (15). Ove godine Festival je posvećen je100- godišnjici od Prvog svjetskog rata i savremenom stvaralaštvu kompozitora iz zemalja učesnica ovoga rata.

Poziv iz Crne Gore za učešće na ovom festivalu dobile su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” i Muzička Akademija sa Cetinja čiji će učenici i studenti predstaviti savremeno stvaralaštvo crnogorskih kompozitora: Senada Gačevića i Dejana Krdžića. Na festivalu će nastupiti Miljana Nikolić i Jovana Jaramaz iz srednje muzičke škole “Vasa Pavić” i Anja Abramović, student klavira na Muzičkoj Akademiji na Cetinju.

U dva dana Festivala biće predstavljena klavirska djela više od šezdeset kompozitora podijeljenih u deset koncertnih cjelina. Pored učenika i studenata sa različitih francuskih konzervatorijuma koji će interpretirati ova djela, u subotu 01.02.2014. biće organizovan koncert poznatog britanskog pijaniste Ian Pace koji će interpretirati savremeno stvaralastvo njemačkih autora.

Na zatvaranju festivala biće izveden specijalni multimedijalni projekat pod nazivom “Zupčanik 1913-1914” ( “L`Engrenage 1913-1914”) Iga Leklera (Hugues Leclerc) francuskog pijaniste i profesora klavira na Regionalnom Konzervatorijumu u Parizu (CRR). Pored Ig Leklera u adaptaciji teksta i izvođenju učestvuje Patrik Poavr d`Arvor (Patrick Poivre d Arvor) , poznati francuski novinar i pisac koji će dočarati predratnu atmosferu kroz tekstove Žan Žorea (Jean Jaurés), Gijom Apolinera (Guillaume Apolinaire), i članke iz dnevnih novina (Figaro, le Petit journal itd.), i muziku Buzonija, Satija, Forea, Debisija, Skjabina i drugih, nastalih u predvečerje rata.