Master klass Helene i Radomira Melmuke

Povodom obilježavanja Dana državnosti Češke Republike, Ambasada Češke u Podgorici upriličila je gostovanje klavirskog dua Radomira Melmuka i njegove supruge Helene, koji su u okviru gostovanja priredili javni čas u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” i održali koncerte u Sali Ministarstva kulture na Cetinju (18.10.), velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”(19.10.) i Sali Kulturnog centra u Bijelom Polju (20.10.).

Radomir i Helena Melmuka su profesori Praškog konzervatorijuma a u klavirskom duu sviraju od 1965. godine.

Na master klasu  profesor Radomir Melmuka je radio sa učenicima srednje muzičke škole. Pored puno komplimenata koje je uputio učenicima i njihovim nastavnicima, takođe je dao korisna upustva i savjete učenicima u izvođenju polifonije i vježbanju etida u cilju usavršavanja i dobijanja finalnog zvuka.

Pored kompozicija za solo instrument, predstavili su se učenici u formaciji klavirski duo. Oni su izveli po jedan stav iz Svite “Dolly” francuskog kompozitora Gabriel Forea (Gabriel Faure). Nakon izvođenja stava “Le pas espagnol”, učenice Danica Korać i Jovana Vučević  su dobile poziv od profesora Helene i Radomira Melmuka da budu gosti njihovog koncerta u Podgorici i da odsviraju istu kompoziciju. Tim gestom umjetnici su željeli da istaknu ove talentovane mlade učenice . Na koncertu, one su svojim izvođenjem zavrijedile takođe snažnu podršku brojne publike u velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.