Majstorska radionica – Srđan Sretenović

U četvrtak i petak, 11. i 12. aprila naša škola ugostiće još jednog renomiranog muzičara. Ovog puta violončelista dr Srđan Sretenović održaće dvodnevnu majstorsku radionicu za učenike koji pohađaju instrument violončelo. Na ovaj način učenici naše škole imaće priliku da svoja izvođačka umijeća predstave uvaženom violončelisti, čiji nastupi, kako solistički tako i kamerni i orkestarski, govore o njegovoj uspješnosti i stručnosti. Dr Sretenović je angažovan kao vanredni profesor na Katedri za gudačke instrumente na Fakulteti muzičke umetnosti u Beogradu, a i čest je gost u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Srđan Sretenović je rođen u Boru, 1976. godine. Učio je violončelo u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Relje Četkovića, a zatim studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić, gde je diplomirao (2000), magistrirao (2003) i doktorirao 2011. godine.
Srđan je solo čelista kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa, u kome preko dvadeset godina redovno nastupa u zemlji i inostranstvu. Takođe kao solo čelista nastupa u više simfonijskih orkestara kao što su “Camerata Serbica”, “Novi simfonijski orkestar Makris”, “Crnogorski simfonijski orkestar”, “Simfonijski orkestar Boljšoj festivala”, kao i Simfonijski orkestar EUphony”.
Osnivač je i umetnički rukovodilac kamernog ansambla “13 Gudača” sa kojim nastupa od 2016. godine. Član je Ansambla za novu muziku Gradilište, u čijem je i umetničkom veću.
Nastupao je kao solista sa Gudačima sv. Đorđa, kamernim orkestrom “Camerata Accademica” iz Novog Sada, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Orkestrom Vojske Srbije i sa horom Collegium Musicum.
Godine 2005. bio je finalista takmičenja Muzičke omladine u Beogradu. Dobitnik je više nagrada časopisa Muzika klasika i nagrade “Aleksandar Pavlović” sa Ansamblom za novu muziku Gradilište.
Srđan redovno nastupa na domaćim i inostranim festivalima kao što su Čelo fest, BEMUS, A-TEMPO, NOMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani i Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu.
Od 2015. godine bavi se i autorskim radom gde se posebno izdvojila kompozicija “Četiri songa iz jedne varljive filmske slike” za violončelo i gudače. Premijerno je izvedena u novembru 2018. godine sa Gidačima sv. Đorđa.
Snimao je za radio i televiziju Beograd, ansambl Gradilište, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra i Muzikološko društvo Srbije.
Zaposlen je kao vanredni profesor na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.