Iva Drekalović na festivalu ,,Vikend savremenog klavira u Parizu“

1. i 2. februar 2019.

Saradnja naše škole sa Konzervatorijumum „Frederik Šopen“ u Parizu nastavlja se i ove godine učešćem predstavnika škole na festivalu „Vikend savremenog klavira“ koji ovaj konzervatorijum organizuje po 12-ti put. Naša škola je prisutna  na ovom festivalu već četiri godine. Ove godine, na festivalu će nastupiti Iva Drekalović, učenica četvrtog razreda srednje muzičke škole u klasi Ivone Malešić. Ona će izvesti drugi stav koncerta za klavir i orkestar savremenog kompozitora Romena Dime (Romain Dumas). To će biti ujedno i svjetska premijera njegovog djela. Iva Drekalović će nastupiti na koncertu otvaranja festivala, uz združeni orkestar opštinskih Konzervatorijuma „Frederik Šopen“ i  „Gabriel Fore“ pod upravom kompozitora i dirigenta Romena Dime.

Ovogodišnje izdanje festivala  je posvećeno kompozitorimakoji su u poslednjih 100 godinastvaralitzv „novu tonalnost“  koja je ipak moderna. Zato će se i pod tim motom odvijati cio festival –„A ipak moderno!“ (Et pourtant moderne!).

Na koncertu otvaranja, pored svjetskih premijera djela savremenih francuskih kompozitora Romena Dime i Bernara Kola, biće izvedena djela klasika XX vijeka Šostakoviča, Pulanka, Lutoslavskog, Mijoa, Reze.

Drugog dana festivala održaće se šest koncerata. Prvi od njih je nazvan „Néoliberte“ na kojem će biti izvedena djela od Pulanka, Mine Šandu (Mina Chandou), Eskeša (Escaich), Žan-Filipa Dartoa (Jean-Philippe Dartos) kao i performans Ateljea  improvizacije. Na drugom po redu koncertu nazvanim „Néorusse“ biće izvedena djela ruskih neoklasičara od Prokofieva, Šostakoviča, Gubaiduline, do savremenog autora Armena Bedrosiana (Armen Bedrossian). Sledeći koncert-„Néodedié“, biće posvećen djelima savremenog francuskog kompozitora Florana Nažela (Florent Nagel)koji će prisustvovati događaju. Na koncertu pod nazivom „Néocouleurs“, biće izvedena djela koje karakteriše tonsko slikanje pa će na programu biti djela Debisija (Debussy), Respigija i savremenh kompozitora Befa (Beffa), Kamija Tavera (Camille Taver), Žozefa Makolma (Joseph Makholm). Završni koncert Festivala biće posvećen savremenim francuskim autorima Žan–Polu Holstajnu (Jean-Paul Holstein), Olivieu Penaru (Olivier Penard) i Mišelu Merleu (Michel Merlet) koji će mu i prisustvovati .

Festival „Vikend savremenog klavira“ okuplja učenike i studente opštinskih konzervatorijuma grada Pariza i partnerskih institucija kao što su Regionalni konzervatoriju u Parizu (CRR) i Nacionalni konzervatorijum u Parizu (CNSMDP), Regionalni konzervatorijum Reuil- Malmaison, opštinski konzervatorijum okruga Durkerque de Clamart, američka škola Koenig u Parizu i Umjetnička škola za muziku  balet „Vasa Pavić“. Sa njima će scenu podijeliti profesori i umjetnici na svakom koncertu.

Festival „Vikend savremenog klavira“ organizuje Konzervatorijum ,,Frederik Šopen“, a održava se pod pokroviteljstvom opštine Pariz.

Program festivala možete pogledati ovdje:
Tract WECC 2019