Festival klavirske muzike XX i XXI vijeka “Fortepiano” 27.05.2015.

Plakat

U organizaciji naše škole u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom “Budo Tomović”, u srijedu, 27. maja održaće se Festival klavirske muzike XX i XXI vijeka. Tema prvog festivala je: Francuska muzika s početka XX vijeka kojoj će biti posvećena dva koncerta. Prvi u nizu je planiran za 19 sati pod nazivom “Impresionisti i nova francuska škola” na kojem će muziku Kloda Debisija, Morisa Ravela, Erika Satija i Fransisa Pulanka svirati učenici naše škole: Sara Jovović, Simo Šišević, Matija Marković, Andrija Jovović, Jovana Jaramaz, Đina Perazić, Miljana Nikolić, Ena Begović, Kenan Kojić, Aleksandar Božović, Ana Pavićević i Ljubica Gavrilović. Zatim će u 20:30 sati biti održan koncert pod nazivom “Klavir u dvoje” posvećen kompozicijama istih autora pisanim u četiri ruke u izvođenju pijanista i nastavnika, odnosno saradnika naše škole: Nikole Vučkovića i Davora Novaka i Ane i Ide Muratagić.

Festival će započeti u 18 sati koncertom učenika kompozicije iz klase nastavnika Milivoja Pićurića: Veljka Vujovića, Andee Bošković, Dragane Bulatović, Kenana Kojića, Jovane Jaramaz, Olge Bredikhine i Dimitrija Todorovića koji su komponovali muzičku bajku za naratora i klavir “Mladi kralj” po tekstu Oskara Vajlda. U ulozi naratora je Julija Milačić, glumica.

Svi koncerti se održavaju u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Uoči festivala, u utorak, 26. maja u koncertnoj sali muzičke škole, organizovano je predavanje o muzičkim sredstvima impresionizma koje je održala Tatjana Prelević, pijanistkinja i kompozitorka, na primjeru Sonate za violončelo i klavir Kloda Debisija, u saradnji sa kolegom Vladimirom Drobnjakom.

Festival je realizovao organizacioni tim u sastavu: Ilija Dapčević, direktor, Mira Popović, pomoćnica direktora, Tatjana Prelević, stručni konsultant, Anka Asanović, predsjednica aktiva nastavnika klavirskog odsjeka i Milivoje Pićurić, nastavnik kompozicije.
U pripremi učenika za učešće na Festivalu su učestvovali su nastavnici: Anka Asanović, Lidija Skender, Dragica Perović, Nina Otašević, Milivoje Pićurić i Tatjana Prelević.