Domaći zadatak iz teorije džeza naše Manje Radoičić

Predlažemo da, prije nego krenete sa uživanjem u slušanje izvođenja legende džez muzike, Dejv Brubeck-a, pročitate domaći zadatak, koji je odradila naša Manja Radoičić.

Predmet: Teorija džeza
Učenica: Manja Radoičić, III razred srednje muzičke škole, muzički izvođač-klavirista
Nastavnik: Milorad Šule Jovović

Bravo za Manju 💜 i njenog nastavnika Šuleta 💙!

Dejv Brubek (Dave Brubeck) – 1920-2012.

Legenda džez muzike, pijanista Dejv Brubek stekao je svjetsku slavu izvodeći svoje kompozicije „Blue Rondo a la Turk“, „Three To Get Ready“, „In Your Own Sweet Way“ i „Duke“… koje se smatraju klasicima ovog muzičkog žanra.
Rođen je 6. decembra 1920. godine, u Konkordu u Kaliforniji. U mladosti je vodio orkestar od dvanaest muzičara. Studirao je harmoniju i kompoziciju. Godine 1946. osnovao je eksperimentalni oktet, a potom vodio trio, koji je kasnije uspješno proširio u kvartet (1951).
Za izuzetan doprinos američkoj i svjetskoj umjetnosti primio je mnogobrojna priznanja i nagrade – „Grammyja“ i “BBC Jazz” za životno djelo, “Bendžamin Frenklin”, National Medal of the Arts, Smithsonian Medal… Američka Kongresna biblioteka proglasila ga je „živom legendom“. Za svoj doprinos muzičkoj umjetnosti dobio je i zvijezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.
Opirao se konvencijama koje su nametane džez muzici i u svojim kompozicijama koristio je neuobičajene promjene taktova, kontraritmove, metriku i tonalitete. Sa svojim kvartetom, 50-ih i 60-ih godina XX vijeka veka postigao je slavu do tada gotovo nezamislivu za izvođače džeza, prodavši na milione albuma.
Brubek je nastupao sa velikanima džeza kao što su Djuk Elington i Ela Ficdžerald i dokazao da džez može biti dostupan širokim masama.
The Dave Brubeck Quartet bio je jedan od najvećih džez ansambala, koji je Brubek vodio sa saksofonistom Polom Desmondom, pored kojeg su originalno nastupali i bubjar Džo Morelo i kontrabasista Eugen Vrajt. Dugo vremena su nastupali u noćnom klubu Blackhawk u San Francisku, a potom su počeli sticati popularnost na univerzitetima, izdavši seriju albuma s naslovima kao Jazz at Oberlin, Jazz Goes to College i Jazz Goes to Junior College.
Njegov album „Time Out“, iz 1959. godine, koji je brzo dostigao platinasti tiraž, bio je značajan zbog inovativne, neuobičajene promjene taktova, što je bio rezultat Brubekovog obrazovanja kao klasičnog pijaniste…Najpoznatije kompozicije na njemu su: „Blue Rondo à la Turk“, „Pick Up Sticks“, a prvenstveno „Take Five“, jedina čiji autor nije bio Brubek već Desmond, najprodavanija je džez singlica svih vremena.
Vrhuncem karijere im se obično smatra klasični live album „At Carnegie Hall“ iz 1963.
„Klasični“ The Dave Brubeck Quartet raspušten je 1967.
Svojim sastavima Brubek je vješto istražio mnoge ritmičke figure, unoseći u metriku džeza nove ritmove (valcer, rumbu i druge plesove), istovremeno donoseći izuzetno snažne improvizacije na klaviru.
Umro je u gradiću Norvolk u Konektikatu 5. decembra 2012. godine.