3. Festival savremenog klavira Forte piano

Ponedeljak, 29.05.2017.
Koncertna sala muzičke škole od 14:00 do 19:30
KIC “Budo Tomović” u 20:00

 

plakat 2

Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” u saradnji s KIC-om “Budo Tomović” organizuje po treći put festival “Forte piano” u ponedeljak, 29.05.2017. Tema festivala je “Muzika neoklasičara i ekspresionista”. Na koncertima će biti izvedena muzika kompozitora koji su u XX vijeku ostali vjerni klasičnim obrascima komponovanja i nasuprot tome, onih koji su stvarali nov muzički jezik bez oslonca na tradicionalni.

U sali muzičke škole biće priređeno pet koncerata: “Dječiji komadi” (14:00); “Igre neoklasičara za djecu” (15:00); “Neoklasičari i ekspresionisti” (16:00); “Samo Prokofjev” (17:15); “U četiri ruke” (18:30). Završni koncert biće održan u KIC-u “Budo Tomović” na kome će nastupiti Marija Skender, crnogosrska pijanistkinja koja je posvećena izvođenju savremene muzike.

Ideja za organizovanjem festivala savremenog klavira “Fortepiano”, potekla je iz potrebe da se učenici i nastavnici škole, tradicionalno okrenuti proučavanju i izvođenju klasičnog repertoara, više zainteresuju za klavirsku muziku koja je stvorena u vremenu bližem onome koje živimo, njenom estetikom i načinom izvođenja.

Na festivalu sviraju učenici osnovne i srednje muzičke škole a po prvi put će uzeti učešće i studenti Muzičke akademije sa Cetinja. Osim ovih koncerta, u susret festivalu predviđena je i projekcija filma “Seymor: An introduction” (2014) o životu američkog pijaniste Simora Bernštajna (1927) u Američkom uglu (KIC “Budo Tomović”) u petak, 26. maja u 18 sati .

Program festivala Forte piano