Vikend savremenog klavira u Parizu – Čarobno savremeno

31.01. i 01.02.2020.

Na nedavno održanom festivaluVikend savremenog klavirau Parizu, Umjetnička  školaza muziku i balet „Vasa Pavić“ je i ove godine imala svoje predstavnike.Kao i prethodnih godina, savremenu klavirsku muziku na ovom festivalu izvodili su učenici i studenti svih nivoa obrazovanja, profesori i pijanisti uz prisustvo kompozitora. Pored Opštinskih konzervatorijuma grada Pariza, koje ovaj festival okuplja od svog osnivanja, projektu su se tokom proteklih godina, priključivale i druge škole iz pariškog regiona, kao na primjerAmerička škola Koenig u Parizu, Škola Kantorum (Scuola Cantorum), zatim Regionalni konzervatorijumi Bulonj (Boulogne) i Reij Malmezon (Rueille Malmaison), Nacionalni konzervatorijum za muziku i plesParizaali i van tih granica, konzervatorijum pogranične opštineDinkerk (Dunkerque) a od 2014. godine i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“.

Svake godine festival ima temu oko koje se formira repertoar festivala. Poslednjih godina, festival posebno afirmiše projekte u kojima se muzika prožima sa drugim umjetnostima. Ove godine je u centru pažnje bila forma melodram. Na početku festivala izveden je melodram Alisa u zemlji čuda francuskog kompozitora Florana Nažela(Florent Nagel) prema priči Luisa Karola (Lewis Karroll)komponovanog za klavirčetvororučno i naratora. Ovo djelo je do sada imalo više od 300 izvođenja na mnogim svetskim scenamai postiglo je veliki uspjeh kod publike. Tokom festivala izvedena su još dvamelodrama: Vještica i njena siva mačka (La sorcière et son chat gris) Kevina Froberta napisana za dva klavira,instrumentalniansambl i tri glumcaiZemlja drveća(Le pay des arbres) Bernarda Kola (Bernard Col) prema priči Sesil Prune (Cecile Prunet) u izvođenju dječijeg hora uz pratnju klavira i saksofona i naratora.Ova djela izvodili su učenici s različitih konzervatorijuma i iz različitih klasa klavira i odsjeka od muzičkog do dramskog.

Pored tri melodrama, izvedene su klavirske kompozicje uglavnom francuskih autora, od etabliranih,Mišela Merlea (Michel Merlet), Žaka Kasteredea (Jacques Casterede), Žana-Mišela Ferana (Jean-Michel Ferran),do onih mlađe generacije, Florana Nažela,Kamija Tavera (Camille Taver), kao i drugih svetskih kompozitora na primjerĐerđa Kurtagai drugih,koji svjedoče o različitim mogućnostimazvučanja savremenog klavira.Pored toga po prvi put na festivalu je izveden koncert uz vizelnu animaciju kompozicija Daikija Nišija, Jorga Vidmana, Filipa Šolera i Đerđa Ligetija.

S posebnom važnošću organizator je najaviogostovanje Džeja Gotliba (Jay Gotlib), poznatog američkogpedagoga i izvođača savremene muzike koji je u svojoj karijeri sarađivao s poznatim kompozitorima savremene muzičke scene (Pjer Bulez, Džon Kejdž, Đerđ Ligeti…). On je održao majstorski kurs (master class) u trajanju od više od dva sata, dijeleći svoja iskustva i znanja sa mladim izvođačima različitih nivoa muzičkog obrazovanja kroz interpretacije djela Džon Kejdža, Hektor Vile Lobosa (Heitor Villa Lobos), Henrija Kauvela (Henry Cowel), Jorga Vidmana (Jorg Vidmann), Filipa Šolera (Philipe Schoeller), Đerđa Ligetija(Georgy Ligeti).

„Savremeno muzičko stvaralaštvo ponekad se čini udaljeno od javnosti-publike“, piše u uvodnom tekstu kataloga festivala. „Istovremeno, ono svojom vitalnošću neprestano podsjeća nabogastvo i  raznovrsnost muzičkih estetika“. Savremeni muzički jezik nalazi mnoštvo sredstava da izrazi maštu,snove, čaroliju,a to je ono čemu smo prisustvovalu na Vikendu savremenog klavira. Otuda je i naziv Vikenda savrmenog klavira„Čarobno savremeno“.

Organizator festivala  je pokazao svoju vitalnost, entuzijazam i sposobnost kako u razvijanju osnovne ideje, razotkrivajući bogato polje savremenog stvaralštva, tako i u pogledu okupljanja i širenja kruga izvođača i stvaralca savremene muzike i publike, u isto vrijeme pozicionirajući se na muzičkoj mapi kaomjesto susretanja i saradnje mladih i renomiranih muzičara, profesora i učenika s različitih muzičkih škola i konzervatorijuma i kompozitora.

Vikend savremenog klaviraje dvodnevni festival posvećen savremenoj muzici pisanoj za klavir. Osnovan je prije 13 godina, (2007) i od tada se održava svake godine prvog vikenda u februaru mjesecu. Osnivač festivala je Konzervatorijum XV arondismana „Frederic Chopin“ u Parizu a održava se pod pokroviteljstvom opštine Pariz.

Zapažen nastup učenika naše škole

Na Vikendu savremenog klavira učestvovali su Petar Popović, učenik završnog razreda srednje muzičke škole u klasi Milene Nikočević i Sofija Musić, učenica trećeg razreda u klasi Irme Marković. Oni suučestvovali upremijernom izvođenju djela Dodati komadi Florana Nažela. Posebno iskustvo za mlade pijaniste je bio susret s kompozitorom sa kojim su neposredno radili na interpretaciji njegovog novog djela.  Njihov nastup je bio veoma zapažen i pohvaljen od organizatora, kompozitora Florana Nažela i ispraćen dugim aplauzima publike. Kontinuirani pozivi za učešće naših učenika na ovom festivalu svedoče ujedno o posvećenom i kompetentnom radu klavirskog odsjeka, koji u kontinuitetu postiže značajne rezultate u radusa učenicima. Ovogodišnji predstavnici Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ na Vikendu savremenog klavira, pored osvojenih državnih i internacionalnih nagrada, takođe sunagrađeni iz Fonda za talente za postignute uspjehe u prethodnoj godini, koje im je dodijelilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore. Njihovom nastupu u Parizu prisustvovao je ambasdor Crne Gore u Parizu, Ivan Ivanišević.