Uspjesi Sima Šiševića na audicijama u Londonu

simo

Simo Šišević, učenik 4 razreda Umjetničke škole za muziku i balet “Vaša Pavić”, na odsjeku za  klavir u klasi profesorice Anke Asanović postigao je zavidan uspjeh na audiciji na prestižnim  londonskim  konzervatorijima “Trinity Laban Conservatory of Music and Dance“ i „Royal College of Music“. Prošavši veoma zahtjevnu audiciju koja je održana 5. decembra 2016. godine na Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, među kandidatima iz cijelog svijeta pred komisijom od tri člana, Simo je izveo pripremljen program nakon čega je  ispraćen riječima šefa odsjeka za klavir Mr.Peter Tuite da je „komisija veoma impresionirana njegovom audicijom i da  smatra da je u pitanju veliki umjetnički talenat te da mu sa  zadovoljstvom nude mjesto i stipendiju za nastavak usavršavanja na ovom konzervatorijumu „. Takodje, na trećerangiranom konzervatorijumu za muziku u svijetu „Royal College of Music“, izmedju 400 kandidata, Simo je 9.decembra prošao vrlo zahtjevnu audiciju pred 4 renomirana profesora klavira u jednoj i tri u drugoj etapi ,predstavivši se sviranjem zahtjevnih djela Šopena, Betovena i Baha, kao i testiranjem muzičkih sposobnosti u čitanju sa lista ,improvizaciji i poznavanju teorije muzike. Uz riječi hvale,  dobio je mjesto da nastavi svoje školovanje i unaprijedi znanje na ovoj prestižnoj instituciji.

Simo Šišević  je rodjen 16. jula 1999. godine u Podgorici. Od svoje šeste godine pohadjao je ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš „  u Baru , u klasi profesorice Mr.Maje  Basarab. Osnovnu muzičku školu je  završio sa odličnim uspjehom,gdje je bio i đak generacije, uporedo sa  OŠ „Jugoslavija „ u kojoj je bio dobitnik diplome“ Luča “ .Od mnogobrojnih interesovanja koja je imao,  od matematike, istorije, košarke, astronomije, brodomodelarstva …prevagla je ljubav prema muzici . Sada je  odličan učenik četvrtog  razreda Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“ u  Podgorici, u klasi profesorice Anke Asanović .Na ovo opredjeljenje je naročito uticao niz nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima,među kojima:

2016-Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju Petar Gaci u Skadru sa učešćem na koncertu pobjednika

2016-Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju u Tivtu

2015-Specijalna nagrada na Windsor Internacionalnom takmičenju u Londonu

2015-Druga nagrada na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom

2013-Prva nagrada  “Academy Award 2013” – Internacionalno takmičenje u Rimu, sa učešćem na gala koncertu pobjednika svih kategorija

2013-Prva nagrada na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore  u  Herceg Novom

2012-Treća nagrada  “Anemos Arts”  na  Internacionalnom takmičenju u Rimu, Italija

2011-Druga nagrada  na Internacionalnom takmičenju u Barleti, Italija

Simo Šišević je učestvovao na brojnim festivalima i projektima koji su organizovani od strane Umjetnička škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ kao što su: „Fortepiano“ 2016. godine („Klavir u duhu folklora“) u okviru  koncerta „Bartok za mlade pijaniste“,  „,Fortepiano“ 2015. godine („Francuska muzika s početka XX vijeka“) u okviru koncerta „Impresionisti i nova francuska škola“,“Viva Verdi“ (2013/2014.) sa horom i orkestrom, „AXIS“ radionica 2014.(„Veza između nove i stare muzike“), Majstorski časovi u okviru projekta muzika-most među narodima, muzičke škole za mir“ pod pokroviteljstvom IPSIA u Muzičkoj školi „Lorenc Antoni u Prizrenu. Učesnik je i džez festivala „Made in New York “ 2016 gdje je sa školskim džez sastavom imao i nekoliko sešna sa poznatim džez muzičarima: Rendy Brecker, Bobby Sanabria i Edsel Gomez. Takodje, u februaru 2016. godine Simo Šišević se uspješno predstavio i francuskoj publici na festivalu „Vikend savremenog klavira“ u Parizu na Konzervatorijumu „Frederik Šopen“, izvođenjem Tri preludijuma  istaknutog srpskog kompozitora Milana Mihailovića.

Osim veoma predanog i posvećenog rada sa svojom profesoricom Ankom Asanović, Simo Šišević je pohađao majstorske kurseve gdje se usavršavao kod eminentnih pijanista: Boris Kraljević, Leichtfried Horst, Yurij Kot, Giulio Poteza, Gabriele  Baldocci, Edita Stankovicute, Denis Zardi, Vladimir Domazetović ,Tatjana Prelević, Vanessa Latarche, Andrew Zolinsky.