Uspjeh učenika gudačkog odsjeka na Festivalu gudača”Zlatne stepenice” u Valjevu

27-29.05. 2016.

Nakon uspjeha učenika klavirskog odsjeka u Beogradu i Tivtu početkom i sredinom maja, kraj maja 2016. godine bio je u znaku učenika gudačkog smjera. Oni su, predvođeni pedagozima Vilijem Ferdinandijem, Anom Perazić i Mladenom Popovićem, krajem mjeseca otputovali u Valjevo gdje je od 27. do 29. maja održan Prvi festival gudača “Zlatne stepenice” u organizaciji Muzičke škole “Živorad Grbić” a pod pokroviteljstvom Holandske ambasade u Srbiji.

Ovaj festival pokrenuli su violinski pedagozi valjevske škole, predvođen direktoricom Suzanom Radovanović-Perić, a cilj im je bio “objediniti svu trenutnu kreativnost na polju rada i afirmacije mladih umetnika-gudača, na prostoru bivče SFRJ, ukaže na visok izvođački potencijal umetnika najmladje generacije, ali i inspiriše neke nove inicijative na polju saradnje muzičkih obrazovnih institucija”.

Na festivalu su nastupili učenici Mateo Nicaj, Jovan Jovović, Miljan Stanišić, Dea Nicaj, Neda Stojkanović, Dušan Obrenović i Danilo Bujišić (violine) te Teodora Uskoković i Kosta Popovič (violončelo).

Prve nagrade osvojili su violončelista Kosta Popović iz klase profesora Mladena Popovića, Mateo Nicaj iz klase profesorice Ane Perazić, Jovan Jovović, Miljan Stanišić, Neda Stojkanović i Danilo Bujišić iz klase profesora Vilija Ferdinandija.

Druge nagrade dodijeljene su Dei Nicaj (klasa profesorica Ana Perazić) i Dušanu Obrenović (klasa profesor Marko Simović), a Teodora Uskoković iz klase prof. Jovane Timotijević osvojila je treću nagradu. Učenici su nastupli uz klavirsku pratnju korepetitora Davora Novaka i maturanta Andrije Jovovića.

Stručni žiri sastavljen od eminentnih pedagoga i solista kao što su Dejan Mihajlović, Maja Jokanović, Marko Josifovski, Mihal Budimski najbolje ocjene su dali Kosti Popoviću koji je zamalo podijelio nagradu Pobjednik kategorije, i Jovanu Jovoviću koji je za interpretaciju Mozartovog Koncerta G-dur nagradjen sa 100 poena.

Ipak, najveće priznanje na Festivalu gudača pripalo je našem profesoru i šefu katedre za gudačke instrumente, Viliju Ferdinandiju, čiji su učenici u Valjevu stopostotno nagrađeni prvim nagradama, te je proglašen za Najboljeg pedagoga takmičenja.

U konkurenciji od 64 profesora gudačkih instrumenata, među kojima su vrlo istaknuta imena poput Roberta Lakatoša, Dejana Mihajlovića, Gorana Kentere, Vitalija Guličuka i drugih, rad profesora Ferdinandija ocijenjen je kao najcjelovitiji i po uzrastu učenika najraznovrsniji, zašta je nagrađen vrijednim poklonom i diplomom.