Uspjeh Nikole Ševaljevića na “Eufonija fest 2017”

Nikola Sevaljevic

Nikola Ševaljević, učenik trećeg razreda srednje muzičke škole „Vasa Pavic“ u klasi  Irene Merdović osvojio je titulu Laureata u 8. kategoriji na drugom po redu festivalu harmonike  i kamerne muzike “Eufonija fest” koji se održao od 25. do 28. maja u Novom Sadu.

Festival je nastao je iz želje organizatora da razvije festival svetskog glasa i promoviše umjetnost harmonike na visokom nivou; da napravi manifestaciju koja će okupljati  mlade talentovane akordeoniste i eminentne stručnjake iz cijele Evrope, i biti bitan faktor u njihovoj umetničkoj karijeri.

Festival obuhvata tri segmenta: takmičarski, edukativni  i kulturni.
Program Festivala Eufonija  u znaku je  sećanja na velikog vizionara, umetnika, a pre svega čoveka Rudolfa Bručija, čiji se jubilej – 100 godina od rođenja – obilježava u cijelom Gradu Novom Sadu.

„Eufonija fest 2017.“ okuplja mlade talente i umjetnike na harmonici i promoviše klasičnu i savremenu muziku za harmoniku. Na ovogodišnjem takmičenju okupili su se  profesori i vrhunski izvođači na ovom instrumentu iz različitih zemalja: Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Italije i Hrvatske.

Žiri festivala bio je sastavljen od istaknutih umjetnika i profesora:

  1. Jakomuči – Italija
  2. Blagojević – Srbija
  3. Dragsvol – Norveška
  4. Merdović – Crna Gora
  5. Šaranančić-Nahodović – Bosna i Hercegovina