Učenici naše škole po treći put na Majstorskim kursevima iz muzike u Prizrenu

13-18.07.2017.

U okviru projektu „Muzika most među narodima“ čiji je nosilac organizacija IPSIA (Italija), Muzički Institut „Angelo Masini“ i Muzička škola „Lorenc Antoni“ a koji realizuju u saradnji s  partnerskim školama iz zemalja regiona Balkana (Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, Kosovo) učenici naše škole učestvovali su po treći put na Majstorskim kursevima iz muzike koji su se održali od 13. do 18. jula 2017. godine u Prizrenu u okviru projekta „Muzika most među narodima“.

Za učešće na majstorskim kursevima iz muzike u Prizrenu škola je odabrala osam naprednih učenika: Dea Nicaj (violina), Ksenija Lukić (viola), Sari Šaćiri (violončelo), Lara Šćekić (flauta), Vasilije Vujadinović (klarinet), Nikola Ševaljević (harmonika), Sofija Musić (klavir) i Iva Drekalović (klavir).

Majstorski kursevi u Prizrenu imaju za cilj da se odaberu mladi muzičari iz partnerskih škola koji će učestvovati na drugom izdanju Muzičkog festivala mladih Mediterana u Forliju (Italija) od 04. do 10. septembra 2017. godine gdje će se formirati simfonijski orkestar i pripremati sledeći repertoar: J.Hajdn: Koncert za klaviri orkestar Hob XVIII:11; L.van Betoven: Simfonija br. 1 u C-duru Op.21; F.Mendelson: Uvertira „Hebridi“ Op.26.

Osim savladavanja orkestarskog repertoara, učenici će imati individualne časove instrumenta iz repertoara koji sami odaberu. Mladi pijanisti mogu predstaviti solo repertoar i koncert Hajdna ukoliko imaju namjeru da se kandiduju za solistu u pomenutom koncertu na Muzičkom festivalu mladih Mediterana u Italiji. Jedino će  harmonikaši svirati solo repertoar.  

Na majstroskim kursevima u Prizrenu učenici će raditi sa profesorima iz Italije: Bardh Jakova (harmonika), Fabio Bertozzi (klarinet), Federico Parravicini (violina), Sebastiano Severi (violončelo), Denis Zardi (klavir), Elena Indellicati (klavir za djecu do 14 godina), kao i Alenka Zupan (flauta) iz Slovenije i Tony Shorrocks(viola) iz Velike Britanije.

Na kraju majstorskih kurseva biće organizovana audicija na kojoj će biti  odabrani najbolji za učešće na Muzičkom festivalu mladih Mediterana u Italiji.