Prva nagrada za Andriju Jovovića na takmičenju “Pjeter Gaci”u Skadru 18.-19.04.2014.

Učenici violinskog i klavirskog odsjeka naše škole 18. i 19. aprila učestvovali su na Međunarodnom muzičkom takmičenju “Pjeter Gaci” koje se po trinaesti put održava u Skadru. Takmičenje je predviđeno za discipline violina, klavir i solo pjevanje, sa po tri kategorije predviđene za učenike osnovne i srednje škole te studente Muzičke akademije.

U kategoriji srednje škole prvu nagradu (novčanu nagradu i diplomu) dobio je Andrija Jovović, učenik prvog razreda srednje muzičke škole na odsjeku za klavir iz klase profesorice Lidije Ferdinandi – Skender, za izvodjenje Šopenove Balade br.1 g-moll; drugu nagradu u kategoriji za osnovnu muzičku školu dobio je Luka Perazić, učenik V razreda na violini u klasi profesora Vilija Ferdinandija, za izvođenje Berioovih Baletskh scena.

Andrija Jovović je Šopenovu Baladu g-moll svirao i sjutradan u Velikoj sali Nacionalnog teatra u Skadru, u drugoj etapi takmičenja predviđenoj za prvonagrađene učesnike u svim kategorijama, koja je dodijeljena studentkinji iz Esena.

Ovo izuzetno posjećeno međunarodno takmičenje (samo u disciplini klavir bilo je 52 učesnika) nosi ime poznatog albanskog violiniste i pedagoga Gacija, a u žiriju za solo pjevanje bila je i crnogorska sopranistkinja te profesorica naše škole Zorana Latković sa albanskim kolegama, tenorom Kastrioti Tushi, profesorom solo pjevanja na Muzickoj akademiji u Tirani i sopranistkinjom Emma Kanci koja predaje solo pjevanje u srednjoj muzičkoj skoli i na Muzickoj akademiji, takodje u Tirani.

Zorana Latković je uz skadarski gudacki orkestar na svečanom otvaranju takmičenja izvela ariju Despine “Una donna a quindici anni” iz Mocartove opere “Cosi fan tutte” pod rukovodstvom dirigenta Daniela Glineura iz Belgije.