26.12.2013. “Viva Verdi”

Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić” je povodom 200 godina od rođenja Đuzpea Verdija organizovala koncert pod nazivom “Viva Verdi”. Inicijativa za ovaj koncert potekla je od Mire Popović, pomoćnice direktora škole. Nakon usvajanja njene inicijative, okupljen je tim nastavnika koji je sačinio program koncerta. To su bili: Zoja Đurović, Zorana Latković, Marina Cuca Franović, Irena Vuković, te Ilija Dačević, direktor škole i Mira Popović, pomoćnica direktora.

Za program koncerta su odabrane neke od najpoznatijih arija i horova iz velikog operskog opusa ovog kompozitora: uvertira opere „Travijata” („La Traviata”), duet „Brindizi” iz iste opere, arija Oskara „Saper voerreste” iz opere „Bal pod maskama”, arije „Pacce, pacce mio dio” i „La vergine degli angeli” iz opere „Moć sudbine”, i horovi iz opera „Nabuko” („Hor Jevreja”), „Trubadur” („Hor Cigana”) i „Aida” („Trijumfalni hor”).

U izboru programa vodilo se računa o kadrovskim kapacitetima škole i izvođačkim mogućnostima učenika. Nastavnice solo pjevanja Marina Cuca Franović i Zorana Latković odabrale su učenice solo pjevanja za izvođenje navedenih arija: Anja Šaranović, Olja Šaranović, Nataša Jovović a kao gost koncerta pozvan je Petar Jokić, student završne godine osnovnih studija Muzičke Akademije na Cetinju zbog nedostatka muških pjevača u našoj školi.

S obzirom da škola ne obrazuje učenike na svim instrumentima koji su zastupljeni u orkestru, kada su pitanju duvački instrumenti i udaraljke, te dovoljan broj učenika na pojedinim instrumentima, postavilo se pitanje dopune orkestra nedostajućim instrumentima i sviračima. Imajući u vidu da Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Tivat posebnu pažnju pridaje razvoju duvačkog odsjeka, škola je uputila poziv za saradnju na njenu adresu. Pina Bubanja, direkotrica ove škole prihvatila je poziv da se sa svojim kapacitetima uključi u projekat „Viva Verdi”, i saradnja dvije škole na ovom projektu je započela.

U savladavanju postavljenih muzičkih zadataka učenicima su pomagali njihovi nastavnici instrumenta i orkestra na pojedinačnim, sekcijskim i zajedničkim probama i učestvovali u zajedničkom muziciranju i time pružili puni doprinos u uspješnoj realizaciji ovog zahtjevnog programa.

Škola je sa ovim projektom najprije konkurisala za učešće na manifestaciji „Decembarska umjetnička scena” koju organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice. Savjet manifestacije je podržao ovu kandidaturu i projekat „Viva Verdi” je izveden 26.12.2013. u Velikoj sali Kulturno-informativnog Centra „Budo Tomović”. S obzirom na zahtjevnost programa i nedovoljan period vremena za pripremu projekta, tim za pripremu projekta je odlučio da se horovi iz opera izvedu uz klavirku pratnju a arije uz pratnju orkestra. Horski repertoar je prirpemila i njime dirigovala Zoja Đurović, uz klavirsku pratnju Nikole Vučkovića dok je orkestar koji je pratio pjevače pripremila i njime rukovodila Irena Vuković. U pripremi sekcija orkestra i sviranju učestvovali su nastavnici dvije škole: Martina Lukšić, Bruna Matijević, Miloš Radonjić, Nevila Klakor (Škola za osnovno i srednje obrazovanje- Tivat) Meša Kerović (Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić”-Podgorica), a pridružili su se i ostali nastavnici iz škole organizatora: Vili Ferdinandi, Ana Perazić, Neda Tadić, Marko Simović, (violine), Jelena Perović, Jovo Nikoćević (viole), Vladimir Drobnjak, Jovana Timotijević (violončelo). Solo pjevače su pripremile nastavnice solo pjevanja Marina Cuca Franović i Zorana Latković u saradnji sa korepetitorom Marijom Vujanović.

Pored uvodnog tekstualnog dijela koji je podsjetio publiku o značaju stvaralaštva Đuzepea Verdija, program je bio ispraćen i najavom svake arije, odnosno svakog hora s ciljem da se publika bliže uvede u sadržaj, odnosno momenat radnje u svakoj navedenoj operi. Tekst najava pripremile su Gordana Ćetković, nastavnica istorije muzike i Mira Popović, pomoćnica direktora a čitala je Ksenija Bjelica, učenica srednje muzičke škole.

Podstaknuta uspjehom koji je koncert imao pred prepunom salom KIC-a „Budo Tomović” kao i brojnim prijateljskim i doboronamjernim kritikama prijatelja i kolega koji su ga pratili, obije škole su pokazale interesovanje da se ovaj projekat dalje razvije. Analizirani su svi aspekti koncerta, uočen je prostor za dalje unapređenje projekta i odlučeno je da se projekat razvije te prikaže i u Tivtu, gradu u kojoj djeluje škola sa kojom je u saradnji ostvaren projekat “Viva Verdi”.

Odlučeno je da se svi horovi izvedu takođe uz veliki orkestar. To je zahtijevalo dodatni rad i napor svih nastavnika uključenih u proces rada sa učenicima kao i organizovanje dodatnih zajedničkih proba na relaciji Podgorica-Tivat.

Sledeći koncert je održan u Tivtu 06.04. 2014. u Kulturnom centru Tivat. Program koncerta bio je isti kao i na premijeri projekta u Podgorici ali je izveden u potpunosti sa velikim orkestrom. Na predlog Pine Bubanje, direktorice škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Tivat, umjesto uvodnih riječi o kompozitoru, obratili su se publici direktori škola iz Tivta i Podgorice (Pina Bubanja i Ilija Dapčević). Za razliku od podgoričkog izdanja koncerta, u tivatskom centru za kulturu koncert je realizovan u stilu gala koncerata, bez voditelja programa i najave svake numere iz programa. Brojna publika, među kojima je bilo i puno muzičkih znalaca, bila je oduševljena nivoom izvođenja učenika i odala je priznanje nastavnicima na uspješnom radu i rezultatu i direktorima dviju škola na uspješnoj saradnji i projektu.

Nakon novog uspjeha projekta, od strane KIC-a „Budo Tomović”, odnosno urednice muzičkog programa Maje Popović, potekla je inicijativa da projekat „Viva Verdi” ponovo čuje i vidi podgorička publika. Svjesni da treba iskoristiti entuzijazam učesnika, učenika i nastavnika koji su iako naporno radili, takođe i uživali u rezultatima svoga rada na koncertima, direktori škola su prihvatili taj predlog i novi koncert je održan 03.06.2014. u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” sa početkom u 20 sati. Ovaj koncert je proširen sa duetom „Dite alla giovine si belle e pura” iz opere „Traviata” koji su izveli Vladimir Ćabak (bariton) i njegova nastavnica Marina Cuca Franović (sopran).

Na predlog muzičke urednice KIC-a „Budo Tomović” Maje Popović, u projekat je ponovo uključen uvodni tekst o kompozitoru Đuzepeu Verdiju i najave i objašnjenja svake numere u izmijenjenom, sažetijem izdanju.

Kroz koncert je vodila Jovana Jaramaz učenica srednje muzičke škole.

Pored ljudskih i materijalnih resursa koje su dvije škole uložile, ovaj projekat pomogli su i Muzički Centar, Orkestar Vojske Crne Gore, i to u dijelu nedostajućih instrumenata (timpani i veliki bubanj) dok je Crnogorska komercijalna banka pomogla u dijelu putnih troškova za probe orkestra i solista od Podgorice do Tivta.