2020. Forte Piano

Šesti po redu Festival savremene klavirske muzike održao se 26. i 27. Februara u Podgorici u organizaciji Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i KIC-a “Budo Tomović”. Festival je tematski bio posvećen Kompozitorima-pijanistima. Prateći taj tematski okvir festival je tokom dva dana trajanja ponudio šest koncerata, jedno predavanje i jednu tribinu. Na matine koncertimaprestavili su se učenici podgoričkih muzičkih škola”Vasa Pavić” i “Andre Navara”,26. i 27. februara u koncertnoj sali Poslovno-edukativnog centra (PEC). Večernji koncerti su održani su na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” 26. i 27. februara. Na njima su nastupili istaknuti pijanisti iz Crne Gore i regiona: Vesna Damjanović, Bojan Martinović i kompozitorke-pijanistkinje, Sanja Drakulić iz Hrvatske i Tatjana Prelević (Crna Gora, Njemačka). 

Vesna Damjanović je izvela djela francuskih modernista Debisija i Ravela dok je Bojan Martinović priredio Omaž američkom pijanisti i kompozitoru Filipu Glasu. Sanja Drakulić je izvela svoju autorsku muziku od minijatura do cikličnih djela dok je Tatjana Prelević izvela autorski projekat “Zvuci tišine”. Projekat u kome se prepliću njena autorska muzika i  odlomci iz djela svremenih svjetskih kompozitora Kejdža, Fedmana i Kurtaga bavi se  značenju tišine, šuma i boje zvuka u savremenom muzičkom jeziku.

Predavanje i tribina na temu festivala bili su  održani u koncertnoj sali muzičke škole “Vasa Pavić”. Predavanje je održao Dragoljub Šobajić, profesor sa Univerzita umetnosti  u Beogradu. Na tribiini pod nazivom “Savremena klavirska muzika u pedagoškoj i izvođačkoj praksi” govorili su gosti festivala: Dragoljub Šobajić, Sanja Drakulić, pijanistkinja, kompozitorka i profesorica kompozicije na Sveučilištu u Osijeku, Tatjana Prelević, pijanistkinja, kompozitorka i profesorica na Akademiji za muziku, pozorište i medije u Hanoveru i Jelena Bogojević, profesorica metodike nastave klavira na Muzičkoj akademiji na  Cetinju. Medijator tribine je bila Mira Popović, koordinatorka festivala.