2019. Vikend savremeno klavira u Parizu

Saradnja naše škole sa Konzervatorijumum „Frederik Šopen“ u Parizu nastavljena je povodom dvanaestog izdanja festivala  „Vikend savremenog klavira“ koji ovaj konzervatorijum tradicionalno organizuje.
Na festivalu je nastupila Iva Drekalović, učenica četvrtog učešćem predstavnika škole na festivalu razreda srednjeg muzičkog obrazovanja u klasi Ivone Malešić. Ona je izvela drugi stav koncerta za klavir i orkestar savremenog kompozitora Romena Dime piana kao porudžbina festivala. To je ujedno bila i svjetska premijera njegovog djela. Iva Drekalović je nastupila na koncertu otvaranja festivala, uz združeni orkestar opštinskih Konzervatorijuma „Frederik Šopen“ i „Gabriel Fore“ pod upravom kompozitora i dirigenta Romena Dime.

Ovogodišnje izdanje festivala pod motom „Ipak moderno!“  bilo je posvećeno kompozitorima koji su u posljednjih 100 godina stvarali u stilu tzv „nove tonalnosti“.

Na koncertu otvaranja, pored svjetskih premijera djela savremenih francuskih kompozitora Romena Dime i Bernara Kola, izvedena su djela klasika XX vijeka Šostakoviča, Pulanka, Lutoslavskog, Mijoa, Reze.

Drugog dana festivala održano je šest koncerata. Prvi od njih je nazvan „Néoliberte“ na kojem su izvedena djela Pulanka, Mine Šandu, Eskeša, Žan-Filipa Dartoa, kao i performans Ateljea  improvizacije. Na drugom po redu koncertu nazvanim „Néorusse“ izvedena su djela ruskih neoklasičara od Prokofieva, Šostakoviča, Gubaiduline, do savremenog autora Armena Bedrosiana. Naredni koncert-„Néodedié“, bio je posvećen djelima savremenog francuskog kompozitora Florana Nažela, koji je prisustvovao događaju. Na koncertu pod nazivom „Néocouleurs“, predstavljena su djela koje karakteriše tonsko slikanje pa su na programu bile kompozicije Debisija, Respigija i savremenih kompozitora Befa, Kamija Tavera, Žozefa Makolma. Završni koncert Festivala bio je posvećen savremenim francuskim autorima Žan–Polu Holstajnu, Olivieu Penaru i Mišelu Merleu koji su mu i prisustvovali.