2019. V Festival Forte Piano

Omaž klasicima

Peti Festival savremene klavirske muzike Forte piano održan je 26. i 27. februara 2019. u Podgorici u organizaciji Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić i KIC-a “Budo Tomović”. Festival je podržao Francuski institut u Crnoj Gori. Festival je odao počast muzičkim klasicima na čijem se nasljeđu nadahnjuju generacije savremenih kompozitora. Otuda i tematski naslov ”Omaž klasicima”.

Festival je otvoren u utorak, 26. februara, u koncertnoj sali Muzičke škole “Vasa Pavić” nastupom učenika srednjeg nivoa muzičkog obrazovanja koji su svoja prva iskustva u komponovanju stekli u klasi kompozitora Milivoja Pićurića. Na koncertu pod nazivom “Stilske vježbe u komponovanju”, učenici su predstavili radove koje su napisali u stilu njima omiljenih kompozitora.
Istog dana na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, upriličen je koncert pod nazivom “Savremenici i klasici”, na kome su izvedena savremena muzička ostavarenja različitih autora, od Žarka Mirkovića i Slobodanke Bobane Dabović iz Crne Gore, Vasilija Mokranjca i Dejana Despića iz Srbije, Marije Gracio iz Hrvatske do svjetski poznatih kompozitora Helmuta Lahemana iz Njemačke i  Adolfa Šnitkea iz Rusije. Na koncertu su svirali crnogorski pijanisti mlađe generacije: Milena Kovač, Vesna Damjanović, Nataša Popović, Tamara Jašović, Milena Nikočević kao i Aljoša Lečić iz Hrvatske.

Drugog dana festivala, u srijedu, 27. februara, u koncertnoj sali Muzičke škole „Vasa Pavić“ predstavljen je festival “Vikend savremenog klavira”, u organizaciji Konzervatorijuma “Frederik Šopen” u Parizu s kojim naša škola sarađuje od 2014. godine. O festivalu je govorila pijanistkinja Armin Varvarian, koordinatorka festivala.

Festival je nastavljen na velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“  u nekoliko programskih cjelina: u 17 sati koncertom “Francuske posvete klasicima” na čijem programu su djela francuskih kompozitora:  Kloda Debisija, Morisa Ravela, Anri Ditijea, Artura Honegera, Fransisa Pulanka, Žerara Gaspariana, Nobuhira Okada. Na ovom koncertu nastupili su učenici naše škole a po prvi put su  im se pridružili učenici iz drugih crnogorskih srednjih muzičkih škola: “Andre Navara” iz Podgorice i “Dara Čokorilo” iz Nikšića kao i iz Konzervatorijuma “Frederik Šopen” iz Pariza. U nastavku festivala,  na koncertu pod nazivom “U stilu Prokofjeva”, predstavljena je zbirka kompozicija pod nazivom “Deset grimasa”,  savremenog francuskog kompozitora Bernara Kola, koju je napisao u stilu ovog velikog ruskog klasika XX vijeka. 

Na kraju festivala upriličena je promocija klavirske muzike Aleksandra Perunovića, crnogorskog kompozitora i docenta na Muzičkoj Akademiji na Cetinju,  u sali DODEST. Nakon toga je uslijedio cjelovečernji koncert pijaniste Bojana Martinovića. Na program su bila djela Aleksandra Perunovića.

Program festivala sadržao je nekoliko djela koja su prvi put izvedena u Crnoj Gori, kao i svjetske premijere kompozicija Nobuhira Okade i Aleksandra Perunovića.