2017. MUZIKA MOST MEĐU NARODIMA

U okviru projekta „Muzika most među narodima“ čiji je nosilac organizacija IPSIA (Italija), Muzički Institut „Angelo Masini“ i Muzička škola „Lorenc Antoni“ koji realizuju u saradnji s partnerskim školama iz zemalja regiona Balkana (Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, Kosovo) učenici naše škole učestvovali su po treći put na Majstorskim kursevima iz muzike koji su se održali od 13. do 18. jula 2017. godine u Prizrenu.

Za učešće na majstorskim kursevima iz muzike u Prizrenu škola je odabrala osam naprednih učenika: Dea Nicaj (violina), Ksenija Lukić (viola), Sari Šaćiri (violončelo), Lara Šćekić (flauta), Vasilije Vujadinović (klarinet), Nikola Ševaljević (harmonika), Sofija Musić (klavir) i Iva Drekalović (klavir).

Majstorski kursevi u Prizrenu su imali za cilj da se putem audicije odaberu mladi muzičari iz partnerskih škola za učešće na drugom izdanju Muzičkog festivala mladih Mediterana u Forliju (Italija) od 04. do 10. septembra 2017. godine, Za tu priliku je formiran Simfonijski orkestar mladih i pripremane su sljedeće kompozicije: J.Hajdn: Koncert za klavir i orkestar Hob XVIII:11; L.van Betoven: Simfonija br. 1 u C-duru Op.21; F.Mendelson: Uvertira „Hebridi“ Op.26.

Osim savladavanja orkestarskog repertoara, učenici su imali individualne časove instrumenta iz repertoara po sopstvenoj želji. Mladi pijanisti mogli su da predstave solo repertoar i koncert Hajdna ukoliko htjeli da se kandiduju za audiciju za solistu u pomenutom koncertu na Muzičkom festivalu mladih Mediterana u Italiji. Jedino su harmonikaši svirali isključivo solo repertoar.

Na majstroskim kursevima u Prizrenu učenici su radili sa profesorima iz Italije: Bardh Jakova (harmonika), Fabio Bertozzi (klarinet), Federico Parravicini (violina), Sebastiano Severi (violončelo), Denis Zardi (klavir), Elena Indellicati (klavir za djecu do 14 godina), kao i Alenka Zupan (flauta) iz Slovenije i Tony Shorrocks (viola) iz Velike Britanije.

Na kraju majstorskih kurseva organizovana je audicija na kojoj su odabrani najbolji za učešće na Muzičkom festivalu mladih Mediterana u Italiji. Audiciju za učešće na ovom festivalu položilo je pet učenika naše škole: Ksenija Lukić (viola), Sari Šaćiri (violončelo), Nikola Ševaljević (harmonika), Sofija Musić i Iva Drekalović (klavir). Iva Drekalović je položila i audiciju za solistu u koncertu za klavir i orkestar Jozefa Hajdna (Hob XVIII:11).