2016 – Vikend savremenog klavira u Parizu

Na devetom Festivalu Vikend savremenog klavira koji je održan od 12. do 14. februara u organizaciji Konzervatorijuma “Frederik Šopen” u Parizu, predstavili su se učenici naše škole Miljana Nikolić (klasa Dragice Perović) i Simo Šišević (klasa Anke Asanović) i Anja Abramović (klasa Bojan Martinović) s Muzičke akademije na Cetinju. Oni su nastupili u okviru koncerta pod naziovm “Crna Gora u srcu Evrope”. Tom prilikom svirali su savremene kompozicije istaknutih crnogosrkih i srpskih kompozitora. Miljana Nikolić je izvela svitu za klavir pod nazivom Scarlattiana op. 80 od Dejana Despića, Simo Šišević Tri Preludijuma od Milana Mihailovića dok je  Anja Abramović izvela kompozicije crnogorskih autora: Dejana Krdžića (Andante misterioso), Senada Gačevića (Tokata) i Aleksandra Perunovića (Metaglasswork).
Klavirski vikend u Parizu je bio posvećen uticaju džeza na savremenu klavirsku muziku. U tom duhu održan je i koncert posvećen Erik Satiju i kompozitorima na koje je on uticao (Ravel, Debussy, Glass, Chick Corea, Taillafairre, Honegger, Poulenc, Cage, Stravinski) kao i koncert pod nazivom “Goldberg Varijacije” u džez obradi pjanistkinje Remi Masuanga i vibrafoniste David Patrois, koji su nedavno objavili taj materijal i na CD-u.

Jedan od koncerata učenika Pariških Opštinskih Konzervatorijuma posvećen je savremenim kompozitorima: Escaich, Hanry, Mantovani, Mulsant, Philipps, Ruovier et Sarg Tisne, Okada (premijera), Rodney Bennet, di Tucci, Uduman, Huszar, Papp&Ibarrondo.

Nekoliko koncerata su posvećeni savremenim kompozitorima pojedinačno, kao na primjer Regis Campou, zatim Master klas i koncert posvećen kompozitorki Betsy Jolas povodom njenog 90 -og rođendana i Žan Žak Verneru. Svi oni su prisustvovali koncertima koji su im posvećeni.

Na Festivalu su svoje koncerte imali i istaknuti mladi pijanisti iz Francuske Yoko Yamada i Ingmar Lazar.
Pored koncerata organizovana je i izložba savremene umjetnosti pod nazivom “Pomiješati mastila” koja je realizovana u partnerstvu Konzervatorijuma “Frederic Chopin” i Škole Condé na kojoj su učestvovali studenti Master studija 2 i učenici solo pjevanja i pozorišne umjetnosti Konzervatorijuma “Frederic Chopin”.

Kao i ranijih godina u okviru Vikenda savremenog klavira održano je takmičenje mladih kompozitora, učenika i studenata Pariških konzervatorijuma.

Vikend savremenog klavira se održava pod pokroviteljstvom Opštine Pariz.