2014. – VIKEND SAVREMENOG KLAVIRA U PARIZU

Od 31. 01. do 2.02. 2014. održan je sedmi Festival Savremenog klavira u Parizu, koji organizuje Konzervatorijum “Frederik Šopen” pod pokroviteljstvom opštine Pariz. Festival je bio posvećen 100 – godišnjici početka Prvog svjetskog rata i savremenom stvaralaštvu kompozitora iz zemalja učesnica ovoga rata.

Poziv za učešće na ovom festivalu dobile su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” i Muzička Akademija sa Cetinja čiji će učenici i studenti predstaviti savremeno stvaralaštvo crnogorskih kompozitora Senada Gačevića i Dejana Krdžića. Nastupile su Miljana Nikolić (klasa Dragice Perović) i Jovana Jaramaz (klasa Anke Asanaović), učenice srednjeg obrazovanja muzičke škole “Vasa Pavić” i Anja Abramović, studentkinja klavira na Muzičkoj Akademiji na Cetinju (klasa Bojana Matinovića).

U dva dana Festivala predstavljena su klavirska djela više od šezdeset kompozitora podijeljenih u deset koncertnih cjelina. Pored učenika i studenata sa različitih francuskih konzervatorijuma koji su interpretirali ova djela, organizovan je i koncert poznatog britanskog pijaniste Ian Pace sa djelima savremenih njemačkih autora.

Na zatvaranju festivala izveden je specijalni multimedijalni projekat pod nazivom “Zupčanik 1913-1914” Iga Leklera francuskog pijaniste i profesora klavira na Regionalnom Konzervatorijumu u Parizu i Patrika Poavr d`Arvora, poznatog francuskog novinara i pisca.

Kroz  odličnu interpretaciju brižljivo odabranih tekstova Žana Žorea, Gijoma Apolinera i članaka iz dnevnih novina (Figaro, le Petit journal itd.) praćenu dokumentarnim fotografijama i filmskim kadrovima  i muzike Buzonija, Satija, Forea, Debisija, Skrjabina i drugih, nastalih u predvečerje rata, autori ovog projekta dočarali su predratnu atmosferu na jedinstven način povezujući umjetnosti slike, riječi i zvuka.