15. 10. 2011. u 18.00 KIC „Budo Tomović“ – Promenada kroz muzičku istoriju

Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ učestvovala je u projektu „Promenada kroz muzičku istoriju“ koji je održan u subotu 15. 10.2011. godine u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Autori projekta su Tomoko Sagava, violinistkinja, vođa internacionalnog ansambla „Joy of music“ i Maja Popović urednica muzičkog programa u Kulturno -informativnom Centru „Budo Tomović“. Ovaj tematski koncert je osmišljen da mladima i široj publici kroz poznate kompozicije, muzičke teme i odlomke  približi muzičku umjetnost u različitim periodima razvitka. Repertoar je obuhvatio muziku Stare Grčke, Srednjeg vijeka, Renesanse, Baroka, Klasicizma, Romantizma, do savremene muzike XX vijeka.

Umjetnička škola je pozvana da se priključi ovom projektu i tom prilikom predstavio horske ansamble i soliste-učenike solo pjevanja. Muški hor je izvođenjem gregorijankog korala dočarao ambijent  i duh Srednjeg vijeka. U predstavljanju epohe Renesanse mješoviti hor je izveo homofonu kompoziciju  „Ave Maria“ Jacoba Arcadelta a u dijelu koji je bio namijenjen epohi klasicizma, odlomak iz četvrtog stava Betovenove simfonije br. 9. poznat pod nazivom „Oda radosti“ pod upravom Zoje Đurović i uz klavirsku pratnju Nikole Vučkovića.

Epohu romantizma u muzici predstavili su Lazar Lazarević, učenik trećeg razreda srednje muzičke škole izvodeći solo pjesmu „Serenada“ Franca Schuberta i Tamara Bakoč, učenica drugog razreda srednje muzičke škole ariju „Habanera“ iz opere „Carmen“ uz klavirku pratnju Marije Vujanović.

Izvođenje kompozicija pratila je animacija autora projekta Tomoko Sagave i Maje Popović koje su uvodnim riječima približile publici muziku epohe i djela koja su bila na repertoaru. Cio koncert je pratila i video animacija koja je prikazala neke od simbola svake epohe, od portreta umjetnika, kompozitora, slikara, filozofa, do umjetničkih djela i spomenika kulture.

Vise o programu i izvođačima vidjeti u programu koncerta.