05. 06. 2017. „Susret generacija“ povodom 70 godina škole

Povodom 70 godina rada Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” priredila je  završni koncert pod nazivom “Susret generacija” koji se održao u ponedeljak, 05. juna 2017. u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović u 20h.

Ideja za završnu proslavu jubileja škole je bila da se kroz umjetnički projekat okupe muzičari različite generacije koji su vezani za školu kao sadašnji i bivši učenici ili nastavnici. Shodno tome za učešće u ovom projektu pozvani su nekadašnji učenici škole,  odabrani napredni učenici i nastavnici kako bi  formirali simfonijski orkestar specijalno za tu priliku i svirali zajedno. Program koncerta su sačinjavala poznata djela klasične muzike: V.A.Mocart: Uvertira za operu “Titus”; F.Šubert: Simfonija br. 5, B-dur (D. 485); F.Šopen: Koncert za klavir i orkestar br. 1 op. 11, e-moll.

Za dirigenta je pozvan Julio Marić, koji pripada trećoj generaciji upisanih u srednju muzičku školu, koja je u to vrijeme djelovala pod nazivom „Njegoš“ . U toj istoj školi, Julio Marić je kasnije započeo i svoj pedagoški rad, a profesionalni vrhunac je ostvario na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsijeku za kompoziciju i dirigovanje gdje je prošao sva akademska zvanja od docenta do redovnog profesora.  Za solistu na klaviru je pozvana Vladana Perović, nekada čudo od djeteta, koja je nakon ubrzanog učenja završila srednju muzičku školu “Vasa Pavić” (sa 16 godina) a zatim nastavila školovanje na Konzervatorijumu “Santa Cecilia” u Rimu gdje je završila osnovne studije klavira gdje trenutno pohađa postdiplomske studije na istom konzervatorijumu u klasi Rikarda Marinija.

Orkestar su činilli:  Vili Ferdinandi, Žarko Mićković, Ana Perazić, Kristina Hadži Dinić, Marko Simović, Milena Vuković, Tijana Jovović, Dušan Rakonjac, Sandra Sekulović, Luka Perazić, Viktor Huter, Neda Stojkanović, Dea Nicaj, Jana Radunović (violine), Jovo Nikočević, Jelena Perović, Danijela Drašković, Vladislava Bujišić, Teodora Ćalić, Ksenija Lukić, Staša Jovović (viole),  Ana Dulović, Lejla Mićković,  Kosta Popović, Lana Obrenović, Sari Šaćiri, Andrej Čivša (violončelo), Ana Cerović, Slaven Turusković, Aleksandra Đurišić, Andrijana Ramović (kontrabasi), Lela Pešić, Mara Ćulafić, Petra Lekić (flaute), Nadica Ristić Simović, Nela Drašković (oboe), Vasilije Vujadinović, Stefan Popović (klarineti), Uroš Sučić, Vuk Kuč (trube), Meša Kerović (trombon).

Kao gosti učestvovali su i muzičari iz Crnogorskog simfonijskog orkestra u grupi nedostajućih duvačkih instrumenata: Ana Abramović, Dario Krivokapić, Teodor Blagojević, Maša Tulić (horne), Anton Nasevski, Milena Veličković (fagoti) i Miloš Mićunović na udaraljkama.

Učešće učenika u projektu pripremali su nastavnici: Marko Simović (violine), Jelena Perović (viole),  i Vladimir Drobnjak (violončelo i kontrabasi), Lela Pešić (flaute), Nadica Ristić Simović (oboe), Sava Rajković (trube) dok je tutti probe vodila Irena Vuković, nastavnik dirigovanja i asistent dirigenta u ovom projektu.

Inicijator i koordinator ovog projekta je Mira Popović a asistent je Olga Žulović. Koncert je realizovan u saradnji s KIC-om „Budo Tomović“.