02. 04. 2016. Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije

unnamed

Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ realizovala je projekat pod nazivom „Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije“. Projekat je okupio mlade muzičare, učenike muzičkih škola iz Crne Gore (Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ i Muzička škola Tivat) i Albanije (Muzička gimnazija „Jordan Misja“ i Univerzitet Arteve – Tirana). Inicijativu za formiranje ovog orkestra dao je Daniel Glineur, profesor violine i dirigent iz Belgije, koji je kao član žirija Međunarodnog takmičenja „Pjeter Gaci“ u Skadru, upoznao mlade izvođače iz Crne Gore i Albanije i prepoznao mogućnost da muzičari iz ovih sredina zajedničkim potencijalom formiraju jedinstven simfonijski orkestar mladih za koji pojedinačno nemaju dovoljno resursa u svojim sredinama.

Projekat se odvijao u dvije faze. Prva faza projekta je započeta 1. decembra 2015. godine kada su probe vođene po sekcijama radi čitanja notnog materijala. Sekcijske probe su vodili Marko Simović (violine), Vili Ferdinandi (viole), Vladimir Drobnjak (violončelo), Veljko Belević, kontrabas, Meša Kerović (duvači) dok je tutti probe vodila Irena Vuković.
U tivatskoj školi duvački korpus pripremale su Bruna Matijević, Martina Lukšić Vuksanović.
Koordinator za učesnike iz Albanije bio je Bujar Sykja, profesor violine na Univerzitetu „Arteve“ u Tirani a odgovorni profesor Albana Zoto (Muzička škola „Jordan Misja“, Tirana).
Koordinator projekta bila je Mira Popović a asistent Zorana Latković.

Od 8. do 14. februara od su se odvijale zajedničke probe svih učesnika iz Crne Gore i Albanije pod vodstvom Daniela Glineura. Probe su se odvijale u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“, Objektu „Banja“ i Radio Televiziji Crne Gore u prostoru Muzičke produkcije.

Druga faza projekta je nastavljena od 22. februara kada se pristupilo usavršavanju repertoara. Poslednje pripreme svih učesnika u projektu pod rukovodstvom maestra Daniela Glineura odvijale su se od 25. marta do 02. aprila kada je započeta koncertna turneja orkestra mladih Crne Gore i Albanije.

Učesnici u orkestru i solisti pripremali su kompozicije iz klasičnog muzičkog repertoara, kao i kompozicije poznatih autora iz Crne Gore i Albanije: J. Sibelius: Andante festivo za gudački orkestar; G. Zlatev-Cherkin: Sevdana za violinu i gudački orkestar); W.A. Mozart: Sinfonia concertante za violinu i violu; C. Debussy: Dance sacrée et profane za harfu i gudački orkestar; M. Bruch: Kol Nidrei za violončelo i orkestar ; R. Strauss: Morgen; P. Gaci: Koncert za violinu i orkestar, III stav; C. Ivanović: Andante piacevole za violinu i orkestar
S. Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 2.

Sa orkestrom mladih iz dvije zemlje nastupili su solisti iz reda istaknutih učenika i mladih umjetnika iz Podgorice, Tirane, Skadra i Beograda: Kosta Popović, violončelo, Luka Perazić, violina, Dušan Obrenović, violina (Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“, Podgorica) Sara Zoto, viola (Muzička gimnazija „Jordan Misja“, Tirana), Marsiona Bardhi, violina (Univerzitet „Arteve“, Tirana), Erind Haxhiasi, violina (Muzička gimnazija, Tirana), Zorana Latković, sopran, Amir Džaković, klavir (Albanija) i Hana Paraušić, harfa (Beograd).

Koncertna turneja Simfonijskog orkestra mladih Crne Gore i Albanije započela je 2. aprila u Ulcinju povodom proslave Dana Ulcinja koji je održan u Centru za kulturu. Sledeći koncert je priređen u Podgorici, 05.aprila u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“. Turneja je nastavljena u Tivtu u Centru za kulturu 07.aprila i zaključena u Skadru u koncertnoj sali „Gjon Kapidani“ Muzičke škole „Prenke Jakova“.

Ovaj projekat škola je realizovala u saradnji s partnerskim školama iz Albanije i Tivta a pomogli su i sledeće institucije i organizacije: Ministartsvo kulture Crne Gore, Glavni Grad, Turistička organizacija Podgorica, Muzički centar Crne Gore, Radio televizija Crne Gore, Međunarodna organizacija Wallonie–Bruxelles International, KIC “Budo Tomović” i Centri za kulturu Ulcinja i Tivta.

Takođe škola duguje veliku zahvalnost roditeljima učenika koji su primili u svoje domove učenike iz partnerski škola (Muzička škola Tivat i Muzička škola „Jordan Misja“ i Univerziteta „Arteve“ u Tirani) za vrijeme zajedničkih proba i koncertne turneje.