01.-05.04.2012. Jazz radionica

U okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori udruženje Jazz Art je organizovalo Jazz radionicu koju je vodila Dena DeRose, američka jazz umjetnica, pianistkinja, vokalistkinja i kompozitorka. Dena DeRose već šest godina radi i kao profesor  na odsjeku za jazz pjevanje na Jazz Institutu u okviru Muzičke Akademije u Gracu (Austrija). Jazz radionica se održavala u koncertnoj sali Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“od 01. do 05. 04.2012. u terminu od 14.00 do 17.00 sati. Na jazz radionici prijavilo se dvadesetak polaznika, uglavnom učenika srednje muzičke škole kao i jedan broj bivših učenika  muzičke škole.

Džez kao muzički žanr nije prepoznat u sistemu muzičkog školstva kao dio obaveznog programa koji je inače tradicionalno upućen na klasično muzičko obrazovanje. Takođe, u programima masovnih medija ova j žanr nije adekvatno zastupljen zbog čega se  muzički ukus mladih orijentiše prema komercijalnom zvuku popularne muzike. Tako je najveći dio  polaznika radionice uglavnom po prvi put imao priliku da sazna više o jazz muzici, njenim izražajnim sredstvima, formi, harmoniji lejstvicama, improvizaciji, načinima interpretacije kao i ličnostima koji su obilježili njegovu istoriju, od kompozitora do interpretatora. Polaznici su prošli kroz nekoliko faza rada na interpretaciji, od tehnike ugrijavanja glasa, rada na improvizaciji, primjene „sket“ tehnike, interpretacije sa kontrabasom, zatim sa klavirom do scenskog nastupa sa kompletnom ritam sekcijom (kontrabas, klavir i bubnjevi).

Poslednja dva dana radionice, Dena DeRose je pripremila veliki broj pjesama iz džez repertoara, uglavnom lakših muzičkih zahtjeva među kojim su  učenici odabrali  po jednu pjesmu  koju su potom izvodili na završnom koncertu održanom  05.04.2012. u koncertnoj sali muzičke škole.

Uz Denu DeRose pripremu pjesama za koncert sa polaznicima radionice radio je Enes Tahirović, bivši učenik naše škole a sada student druge godine na Jazz Institutu na Muzičkoj Akademiji u Gracu. Pored toga, učesnici su pripremajući pjesme, koristili kompjutere gdje su putem You tuba dolazili do snimaka pjesama u izvođenju različitih umjetnika. Na dan koncerta, svi učesnici su probali svoje pjesme sa pratećim bendom. Pored Dene DeRose na klaviru, svirali su: Nebojša Miletić na kontrabasu i Dejan Ljujić na bubnjevima, takođe bivši učenici škole.

Na koncertu su se predstavil:i Marija Mitrović (Fly me to the moon), Anja Jakovljević (How intensitive), Ahmet Krnić (Centerpiece), Bojana Maraš (I love Paris), Ljiljana Čarapić (Charade), Ivana Novaković (When I fall in love), Martina Tasić (Lady be good), Dragana Rakčević (Softly as in a morning sunrise), Sara Gavranović (Autumn Leaves), Zorana Latković (A beautiful fredships), Ivana Pekić (Every time we say goodbay), Tatjana Čarapić (But not for me), Ksenija Bjelica (There will never be another you), Sabina Alivodić  i Filip Ćabak (I want to be happy), Sanja Raičković (In a sentimental mood), Katarina Bogićević (Blue Skies). Koncert je zaključen poznatom pjesmom Majlsa Dejvisa (Miles Davis) „So what“, u kojoj su svi učesnici zajedno združili svoje vokale u horskom zvuku i  pojedinačno u improvizaciji.