U našoj školi je 05.05.2022. godine sa početkom u 12h, u okviru projekta “Svi protiv anticiganizma” realizovana radionica u trajanju od 60 minuta. Ovaj projekat realizuje NVO Phiren Amenca uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

Cilj ovog projekta je suzbijanje pojave anticiganizma kao posebnog vida rasizma usmjerenog ka pripadnicima romske zajednice.

Radionicu su vodili mladi iz romske i neromske zajednice koji su prethodno učestvovali na radionicama o anticiganizmu koje je ova NVO realizovala tokom novembra i decembra 2021. godine.

Održavanje ovakvog vida radionica je neophodno u cilju podizanja svijesti o pojavi anticiganizma i njegovoj štetnosti, te potrebi za suzbijanjem negativnih predrasuda i stereotipa prema Romima.

Učenici naše Škole su bili veoma zainteresovani za radionicu te je tako njih petnaestak učestvovalo u radionici, i tom prilikom su mogli da nauče dosta toga o romskoj popiulaciji i dobiju informacije sa kojim se ranije kroz svoje školovanje nisu susretali.