Mjuzikl „Poruke sa Saturna“ proglašen za najbolji događaj održan u KIC-u u 2017. godini

Na kraju 2017. godine saznali smo da je po anketi koju je sproveo KIC „Budo Tomović“, za najbolji događaj  koji je održan u ovoj instituciji, proglašen mjuzikl za djecu „Poruke sa Saturna“ američkog  kompozitora Ilaja Jamina po libretu Kliforda Karlsona, u izvođenju učenikai nastavnika naše škole a u režiji Zorana Rakočevića. Ovaj mjuzikl je izveden 8. i 9. aprila u koprodukciji sa NVU Umjetnost džeza-Jazz Art i Kulturno-informativnim centrom „Budo Tomović“ ,The Jazz Drama Program iz Nju Jorka, uz podršku Američke ambasade u Crnoj Gori a povodom otvaranja manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori.

Da podsjetimo, „Poruke sa Saturna“ je priča o tri tinejdžera Meri, Lu i Vilijam koji pokušavaju da spasu galaksiju “Mliječni put” koja izumire. Kada im od razbuktalih asteroida stigne muzička poruka sa Saturna da galaksiju mogu spasiti jedino ako sviraju više bluza, oni počinju da uče o bluzu i stvaraju pjesmu koja liječi te tako na kraju uspijevaju u svojoj namjeri da spasu galaksiju. Ovaj komad je originalna priča i muzika, inspirisan velikanima džeza Meri Lu Vilijams i San Ra.

Glavne uloge su bile povjerene Petru Bulatoviću (Vilijam), Eni Begović (Lu), Eni Topčibašić (Meri), Edisu Agiću (Bibi). Ulogu asteroida dobile su: Katarina Ćeranić, Sunčica Bulatović Nikolina Lalić, Aleksija Mihajlović Ena Kujović, Jana Filipović Cana Bulatović, Vanja Šćepanović Jana Paunović, Ana Vukićević. Uloge sazvežđa imali su Vasilije Vujadinović (Zemlja-Bik), Milutin Radulović  (Zemlja-Djevica), Jovan Aleksić (Zemlja-Jarac), Marija Tofčević (Voda-Škorpija), Mara Ćulafić (Voda-Rak), Anđela Vlaović (Voda-Riba), Jana Radunović (Vazduh-Vaga), Lara Šćekić (Vazduh-Vodolija), Lana Obrenović (Vazduh-Blizanaci), Stefan Pajković (Vatra-Ovan), Nikola Đurović (Vatra-Strijelac), Anton Lekočaj (Vatra-Lav).

U ulozi sazvežđa bile su učenice baletskog odsjeka: Varja Đonović, Olivera Šukić, Staša Šćepanović, Iva Petrović, Sara Krković, Mia Mijušković Elena Ivanović, Marija Čabarkapa, Lidija Vukotić, Ksenija Sinđić, Barbara Šuškavčević, Anja Lučić.

U džez ansamblu pored kompozitora Ilaja Jamina na klaviru, svirali su nastavnici: Milorad Šule Jovović na gitari, Milivoje Pićurić na kontrabasu, Stefan Pavićević na saksofonu kao i Martin Đorđević na bubnjevima. U gudačkom kvartetu su svirali učenici srednje muzičke škole: Dea Nicaj, Neda Stojkanović, violine, Teodora Ćalić, viola, Sari Šaćiri, violončelo.

Muzički direktor projekta je kompozitor Ilaj Jamin a njegov asistent je bio Enes Tahirović. Režiser mjuzikla je Zoran Rakočević a asistent režije, Anđelija Rondović. Koreografiju je osmislila Viktorija Strugar.

Vizuelnom i zvučnom identitetu predstave doprinijeli su takođe: Mirjana Perišić Gogić, kostimograf, Mili Malović, dizajner svijetla i  Slobodan Bobo Stanišić, dizajner tona.

Menadžer projekta je Maja Popović urednica muzičkog programa KIC-a „BudoTomović“ i predsjednica NVU udruženja Umjetnost džeza-Jazz Art.

U iniciajlnim pripremama učenika učestvovali su i nastavnici: Zorana Latković (nastavnik solo pjevanja), Saša Barjaktarović (nastavnik hora), Vladimir Drobnjak, (nastavnik kamerne muzike), Viktorija Strugar, (nastavnik baleta), Enes Tahirović (nastavnik džez klavira) koji je korepetirao na svim probama.  Učenike su glumi i scenskom pokretu podučavali Zoran Rakočević i Anđelija Rondović.

Ovaj mjuzikl Ilaja Jamina  je bio drugi po redu koji se izveo u Crnoj Gori u koprodukciji NVU Udruženja Umjetnost džeza-Jazz Art, KIC-a „Budo Tomović“ i Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“  . Njegov mjuzikl pod nazivom “Norina barka“ prvi put je izveden  2012. godine u koncertnoj verziji, takođe u povodu obilježavanja manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori.