U petak, 12. februara, u Područnom odjeljenju Tološi, održana je majstorska radionica Kontrabasa.

Radionicu je držala profesorica Magdalena Rančić iz Srbije, koja je i inicirala saradnju sa našom školom.

Učenici prvog i trećeg razreda trogodišnje muzičke škole (odsjek Kontrabas) iz klase nastavnice Aleksandre Trifunović, bili su aktivni učesnici ove majstorske radionice. Na kraju radionice, učenici su dobili sertifikat o završenoj majstorskoj radionici.

Profesoricu Rančić primila je direktorica Zoja Đurović, koja je izrazila veliku zahvalnost i predložila dalju saradnju.

Ovom prilikom, profesorica Rančić donirala je našoj školi knjige “Škola/metoda kontrabasa”, L. Montag-a.

O uspjesima i priznanjima profesorice Magdalene Rančić govori njena biografija, koju vrijedi pročitati u cjelosti.

Magdalena Rančić kontrabas počinje da uči u muzičkoj školi „Dr. Vojislav Vučković“ u Beogradu u klasi profesora Konstantina Ivanovića. Školovanje nastavlja na FMU u klasi profesora Nebojše Ignjatovića, gdje diplomira kao prva žena diplomirani kontrabasista u Srbiji. Tokom školovanja je nagrađena Republičkim i Saveznim nagradama. Pohađala je kurseve usavršavanja kod profesora Antonija Šankalepore (Antonio Schancalepore), solo kontrabasiste akademije Santa Cecilia u Rimu.

Već kao mladi muzičar, pažnju usmjerava na kamerno i orkestarsko muziciranje, pa sa petnaest godina, postaje član omladinskog orkestra „Borislav Pašćan“, pod dirigentskom palciom maestra Antona Kolara, ostvarivši preko sto koncerata u zemlji i inostranstvu.

Godine 1991. postaje član i solo kontrabasista kamernog orkestra muzičke omladine “Jeunnesses musicales“, pod umjetničkim rukovodstvom istaknutih pedagoga profesora Dejana Mihailovića i profesora Ljubomira Polojca, sa kojima ostvaruje brojne koncerte u zemljama bivše Jugoslavije i šire (Italija, Njemačka, Grčka).

1993. pobeđuje na konkursu Beogradske filharmonije, kao prva žena kontrabasista zaposlena na stalno radno mjesto kontrabasista-tutti, gdje je imala priliku da svira sa značajnim dirigentima i solistima svjetskog nivoa: Z. Mehta, U. Lajovic, N. Kenedi, K. Janković, S. Milenković, G. Felc, D. Raiskin, Dž. Galavej, E. Tabakov i mnogi drugi.

1998. godine se seli u Italiju i posvećuje se stručnim usavršavanjem iz sfere muzičke pedagogije i didaktike. 2002. godine završava “Orff schulwerk” metodu u Rimu, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete Italije i počinje da se bavi pedagoškim radom.

2010. i 2011. pobeđuje na konkursu Evropske unije za srednje škole u Italiji, vezane za inovativne metode u nastavi. Stalno radi na usavršavanju i upoznavanju novih metoda i didaktičkih pristupa u podučavanju muzike tako da 2012. godine, takođe u Rimu, završava metodu “OrchestranDO”, promovisanu od strane Yamaha-Italija.

Tokom boravka u Italiji, uporedo sa pedagoškim radom, njeguje i koncertnu aktivnost kao kamerni muzičar u različitim sastavima, od kamernog dua do kamernog orkestra.

Pozivana je četiri godine uzastopno da bude član međunarodnog žirija na „CLIVIS“ Iternacionalnom takmičenju gudača u Rimu (2014, 2015, 2016 i 2017. godine).

Član je strukovnog udruženja „ESTA-Srbija“ (European string teachers association) od 2016. godine, a od aprila 2020. godine je imenovana za predsjednika udruženja.

Od 2017. godine postaje član „MOTO“ (Muzičko, opersko, tetarska organizacija) strukovnog udruženja, koje okuplja istaknute umjetnike sa zapaženom umjetničkom aktivnošću u zemlji i inostranstvu.

Od 2012. godine radi kao nastavnik kontrabasa u srednjoj muzičkoj školi “Josif Marinković“, a od 2016. godine i u OMŠ “Vladimir Đorđević“ u Beogradu, čiji učenici osvajaju značajne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i nastavlju školovanje na prestižnim evropskim akademijama.

Uporedo sa pedagoškim radom, honorarni je član Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS, Simfonijskog orkestra Muzičkog centra Crne Gore, orkestra “Kamerata Serbika“, orkestra „ Makris“, Internacionalnog orkestra festivala “Luci alla ribalta” Narni- Italija i Međunarodnog kamernog ansambla „Music Alchemy“ sastavljenog od muzičara iz Italije, Japana i Srbije.