Majstorski kurs i koncert Žan-Mišel Varaša 5. i 6. 10.2014.

Renomirani francuski flautista Žan-Mišel Varaš održaće koncert u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“, 6. oktobra 2014. godine kojim započinje koncertna sezona u ovoj instituciji.

Koncert ovog istaknutog umjetnika biće održan u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Ovaj koncert se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom, Societe Generale Montenegro i Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” u kojoj će umjetnik održati seminar 5. i 6. oktobra od 9 sati..

Na koncertu u Podgorici ugledni francuski flautista nastupiće sa poznatim pijanistom Aleksejem Molčanovim. Na programu su djela francuskih kompozitora Filipa Gobera (Nokturno i Alegro), Melani Bonis (Sonata), Fransisa Pulanka (Sonata), kao i Sonata Karla Reinkea, te komadi Frederika Kuloa, Etora Pociolija i Feliksa Mendelsona.

Slavni francuski flautista Žan-Mišel Varaš (Jean-Michel Varache) je muzičar čija impresivna karijera dolikuje poznatoj francuskoj školi flaute koja se smatra vodećom u Evropi. Studije započinje kod eminentnog flautiste Gastona Krunela (Gaston Crunelle) i završava u klasi Rožera Burdana (Roger Bourdin), tada jedinog konkurenta slavnog Žan-Pol Rampala.

Žan-Mišel Varaš je osvojio prestižne međunarodne nagrade među kojima izdavajamo: Treća nagrada na Međunarodnom takmičenju u Montreju, Švajcarska; Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju u Ženevi i Prvi “Grand Prix” na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Parizu “Cambre”. Iste godine, imenovan je za solo flautu “Association des concerts Lamoureux”. Nakon toga angažovan je kao solista Francuskog radija (Radio France) i često svira kao gost na raznim popularnim TV i radio emisijama kao što su “Le grand echequier”, “Free range recital” i drugi.

Nastupao je kao solista sa švajcarskim orkestrom “Orchestre de la Suisse Romande”, Nacionalnim kineskim orkestrom i sa orkestrom nacionalnog okruga Francuske, u svojstvu prve flaute u orkestru. Svoj pedagoški rad je obavljao u okviru Muzičkog konzervatorijuma u Versaju. Bio je član žirija na raznim međunarodnim takmičenjima.