Koncert solista na harmonici Lazara Janjuševića i Petra Balabana biće održan u okviru ciklusa “Mladi talenti“ u srijedu, 31.januara, u Galeriji “Risto Stijović“, u 19 sati.

Obojica su učenici Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“ u klasi Miroslava Ilića i dobitnici vrijednih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima. Na programu koncerta su djela Johana Sebastijana Baha, Domenika Skarlatija, Franka Anželisa, Vjačeslava Semjonova, Aleksandra Nagajeva, Jurija Romanova, Arkadija Macanova i Vladislava Zolotarjova.
Petar Balaban rođen je 2006. godine u Beogradu. Nakon završene Osnovne muzičke škole “Savo Popović” na Cetinju, nastavio je školovanje u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi Miroslava Ilića. Trenutno je učenik trećeg razreda.
Tokom školovanja osvajao je visoka priznanja, uglavnom prve i specijalne nagrade, na brojnim muzičkim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu: Međunarodni festival harmonike “Harmonika fest” u Tivtu (2014), XLII muzički festival mladih Crne Gore (2015), Internacionalni festival harmonike “Akordeon art” u Sarajevu (2016), Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša “Zvezdane staze” u Kragujevcu (2017), XXII internacionalna manifestacija “Dani harmonike” u Smederevu (2017), Internacionalni festival “Viva harmonike” u Aleksincu (2018), 43. međunarodni susret harmonikaša u Puli (2018), Međunarodni festival “Harmonika u centru” u Užicu (2019), Međunarodni festival harmonike i kamerne muzike “Eufonija” (2022), Međunarodno takmičenje “Coup Mundiale“ (2023), PIF Castelfidardo (Italija) i dr.
U okviru projekta VIVUM nastupao je kao solista i kamerni izvođač, na koncertima u Pljevljima i Podgorici, kao i u okviru Crnogorskog orkestra mladih, prošle godine na Cetinju.
Lazar Janjušević rođen je 2005. godine u Podgorici. Osnovno muzičko obrazovanje započeo je u Muzičkoj školi ”Andre Navara“ u klasi Saše Markovića, a nastavio u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, u klasi Tijane Ilić. Srednje muzičko obrazovanje pohađa u istoj školi, u klasi Miroslava Ilića.
Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su: Festival mladih muzičara Crne Gore (2018), Državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti muzičke umjetnosti (2022), Međunarodni festival “Harmonika fest” u Tivtu (2018, 2019, 2022), Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša “Zvjezdane staze” u Kragujevcu (2018), Internacionalna manifestacija “Dani harmonike” u Smederevu, Međunarodno takmičenje “Eufonija” u Novom Sadu (2022), Internacionalni festival “Akordeon Art plus” u Istočnom Sarajevu (2023), International Open Trophy (2022, 2023) i Junior Coupe Mondiale (2023).
Kao kamerni izvođač nastupao je na državnom takmičenju u Nikšiću (2022), u Podgorici (2023) i na međunarodnom festivalu “Harmonika fest” u Tivtu. U okviru projekta VIVUM nastupao je kao solista, u Podgorici i Kotoru, i kao član Crnogorskog simfonijskog orkestra mladih, pod upravom dirigenta Marka Korovića. Pohađao je majstorske radionice kod profesora Miljana Bjeletića, Vojina Vasovića i Predraga Jankovića. Dugi niz godina je stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore.
Dobro došli!