Naša učenica-maturantkinja Iva Durković prirediće prvi solistički koncert u KIC-u “Budo Tomović” u okviru ciklusa posvećen mladim i perspektivnim izvođačima pod nazivom “Mladi talenti”.

Iva Durković je rođena 2002. godine u Podgorici. Muzičko obrazovanje stekla je u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, gdje je nedavno maturirala. U klasi Jova Nikočevića, učila je najprije violinu a zatim violu.

Tokom školovanja učestvovala je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima na kojima je osvajala uglavnom prve nagrade. 

Učestvovala je na brojnim festivalima i seminarima među kojima su Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim Koritima, festival “Muzika – il most među narodima” u Forliju (Italija), manifestacija Podgoričko kulturno ljeto i projekat “Muzički krug”. 

Pohađala je majstorske kurseve kod brojnih profesora i dirigenata (Metju Džouns, Toni Šeroks, Fabio Sperandi, Herman Klavi, Mateo Montanari, Paolo Marcoki, Graf Murž, Helen Klement, Rejčel Roberts, Mihal Budinski i dr.). 

Dugogodišnja je stipendistkinja Ministarstva prosvjete i dobitnica nagrade “Fonda za talente”. 

Položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji “Guildhall” u Londonu, gdje će započeti studije u septembru ove godine, u klasi profesora Metjua Džounsa. 

Program koncerta

Mihail Glinka
(1804 – 1857)

Sonata za violu i klavir u d molu,
I Allegro moderato
II Larghetto ma non troppo

Anton Štamic
(1750 – 1809)

Koncert za violu u G duru;
I Allegro

Maks Bruh
(1838 – 1920)

Kol Nidrei op 47.