Karneval životinja na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”

Združeni orkestar profesora i učenika Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”  i ansambl “Joy of music” izvodi djelo Kamij Sen-Sansa “Karneva životinja” na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović 23.03.2012. u 20 sati

Ovaj koncert se održava u okviru Dana frankofonije u Crnoj Gori.

Učestvuju: Združeni orkestar profesora i učenika Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i ansambl “Joy of music”
Dirigent: Irena Vuković,
Pianisti: Davor Novak i Nikola Vučković
Naratori: Bojana Knežević i Florent Guglielmetti
Koreografija: Tamara Vujošević Mandić
Video animacija: Vuk Marković

Biografija kompozitora Kamij Sen-Sans (Camille Saint – Saens)

Kamij Sen Sans (1835-1921) je jedan od najistaknutijih francuskih kompozitora kasnoromantične epohe u muzici. Ovaj svestran umjetnik ostvario je svoju karijeru u više pravaca, pianista, orguljas, muzički kritičar, književnik, filozof.

Kao orguljaš svirao je četiri godine u crkvi Saint Merry a u čuvenoj crkvi Madeleine u Parizu, čak devetnaest godina. Njegovom sviranju na orguljama divili su se Hektor Berlioz i Franc List. Osim brojinih kompozicija obajvio je brojne napise o muzici, filozofske i naučne  rasprave, stihove i pozorišne komade.

Bio je “svjetski putnik”, koji je u svojoj karijeri ostvario brojne nastupe od Afrike, Azije do Amerike.

Za mjesto francuske muzike zalagao se snažno kroz rad Nacionalnog muzičkog društva (Societe Nationale de Musique) čiji je cilj bio da favorizuje francusko muzičko stvaralaštvo.

Kao kompozitor prvenstveno je pisao instrumentalnu muziku: simfonijske poeme od kojih je najpoznatija La danse macabre,  pet simfonija, od kojih se Treća sa orguljama smatra za njegovo remek djelo.  Napisao je i pet koncerata za klavir i orkestar, tri koncerta za violinu i orkestar i dva za violončelo i orkestar, kamernu muziku ali i druge muzičke forme i žanrove kao što su: oratorijum,  opera,  od kojih je najpozanatija  “Samoson i Dalila”.

Izuzetak od tog stvaralaštva po svojoj formi i sadržaju predstavlja “Karneval životinja”,  deskriptivno djelo napisano sa puno elemenata humora i satire, čije je bogastvo ideja i majstorstvo instrumentacije očaralo muzicki svijet tek nakon njegove smrti, željom samog kompoztora. Pretpostavlja se da je ova odluka bila prouzrokovana statusom ovog umjetnika u društvu kao ozbiljnog kompozitora te da on nije htio da ovim djelom taj status izgubi. Tek nakon njegove smrti, svijet je otkrio jos jedno njegovo remek djelo koje živi i danas na svetskim scenama i predstavlja obavezni dio edukatinih programa za djecu i mlade.

O djelu „Karneval Životinja(Carneval des animeux)

Za vrijeme svog odmora u malom austrijskom selu, Kamij Sen-Sans (1835-1921) komponovao je djelo „Karneval životinja“ (Carneval des animeux) sa ciljem da nasmije publiku. Djelo sadrži 14 stavova: Uvod i kraljevski marš lava (Introduction et Marche royale du Lion), Kokoške pilići i (Poules et Coqs), Mazge ili Hitre životinje (Hémiones ou Animaux véloces), Kornjače (Tortues), Slon (L’Éléphant), Kenguri (Kangourous), Akvarijum ( Aquarium), Dugouhe ličnosti (Personnages à longues oreilles), Kukavica na kraju šume (Le Coucou au fond des bois),   Ptičiji kavez (Volière), Pianisti (Pianistes), Fosili (Fossiles), Labud (Le Cygne), Finale (Finale).

Ovo djelo je prvi put izvedeno povodom održavanja Karnevala u Parizu. Nakon premijere Karnevala životinja kompozitor je zabranio njegovo dalje izvođenje. Trebalo je čekati čitanje njegovog  testamenta da bi ono ponovo moglo biti javno izvođeno. Jedini komad iz ovog ciklusa koji je bio isključen iz ove cenzure je Labud (Le Cygne) koji je postao “hit“ u literaturi za violončelo. Komad pod nazivom Akvarijum je takođe bezbroj puta korišćen u reklamama, zatim kao glavna tema filma Les Moisson du ciel Terensa Malika (Terrence Malick) a takođe  se emituje prije svake projekcije filma u sali zdanja filmskog festivala u Kanu.

Program koncerta