Iva Kostić stipendistkinja Berklee College of Music iz Bostona

Iva Kostić, učenica zavrsnog razreda srednje muzičke škole “Vasa Pavić” u Podgorici, dobila je stipendiju u iznosu od 20.000$, što čini oko 70% školarine na prestižnoj muzičkioj akademiji, Berklee College of Music iz Bostona.

Iva Kostić je završila Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, odsjek solo pjevanje u klasi profesorice Marine Cuce Franović. Na različitim takmičenjima iz oblasti klasične muzike postigla je značajne rezultate:

  • Zlatna lira, Međunarodno Takmičenje Solo Pjevača “Bruna Špiler “- Herceg Novi, 2007.
  • Zlatna lira, Međunarodno Takmičenje Solo Pjevača “Lazar Jovanović” Beograd 2008.
  • Zlatna lira, Muzički Festival Mladih Crne Gore 2008. godine
  • Zlatna lira, Međunarodno Takmičenje “Bruna Špiler” – Herceg Novi, 2010.

U želji za što boljim i svestranijim muzičkim obrazovanjem, Iva se aktivno uključuje u rad jazz radionica. Sarađivala je sa poznatim jazz muzičarima, kao što su Patrick O’Leary, Tom Malito, Ehud Acherie, Stjepko Gutt, te sa njima kao solista nastupila na koncertu na kojem je izvedeno djelo Ptrick O’ Leary “Montenegro Jazz Suite” u Podgorici na svjetski Dan Muzike, 21. juna 2009. godine. Naredne godine nastavljena je saradnja sa Stjepkom Gutom i Echudom Acheriem na petnaestodnevnim jazz radionicama u okviru manifestacije „Mjesec poštovanja džeza“ a u organizaciji Jazz art association iz Podgorice

Svoj raskošni muzički talenat Iva potvrđuje kroz različite muzičke pravce, te osim klasične, jazz i pop muzike, potvrđuje svoj kvalitet u etno muzici, učešcem na Svjetskoj izložbi kulture EXPO 2010. u Šangaju, kao predstavnik Crne Gore, zajedno sa Montenegro etno-jazz bendom.

Iva Kostić je među 20% stipendista iz cijelog svijeta jedne od najprestižnijih svjetskih muzičkih akademija, Berklee College of Music iz Bostona, što je velika potvrda kvaliteta i priznanje, jer ukoliko se obezbijede uslovi za Ivino studiranje u Americi, ona bi ujedno bila prvi student iz Crne Gore na ovom muzickom koledžu, na kojem su svoje muzičko obrazovanje stekli veliki svjetski muzičari.