Festival savremene klavirske muzike Forte piano 2019

Omaž klasicima

Peti po redu festival savremene klavirske muzike Forte piano održaće se 26. i 27. februara 2019. u Podgorici u organizaciji Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić i KIC-a “Budo Tomović”. Festival je podržao Francuski institut u Crnoj Gori. Ovogodišnji festival odaje počast muzičkim klasicima na čijem se nasleđu nadahnjuju generacije savremenih kompozitora. Otuda i tematski naslov ”Omaž klasicima”.

Festival će biti otvoren u utorak, 26. februara, u koncertnoj sali Muzičke škole “Vasa Pavić” u 13 sati, nastupom učenika srednje muzičke škole koji svoja prva iskustva u komponovanju stiču u klasi kompozitora Milivoja Pićurića. Na koncertu pod nazivom “Stilske vježbe u komponovanju”, učenici će predstaviti radove koje su napisali u stilu njima omiljenih kompozitora.

Istog dana na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati, biće upriličen koncert pod nazivom “Savremenici i klasici”, na kome će biti izvedena savremena muzička ostavarenja različitih autora, od Žarka Mirkovića i Slobodanke Bobane Dabović iz Crne Gore, Vasilija Mokranjca i Dejana Despića iz Srbije, Marije Gracio iz Hrvatske do svjetski poznatih kompozitora Helmuta Lahemana iz Njemačke i  Adolfa Šnitkea iz Rusije. Na koncertu će svirati crnogorski pijanisti mlađe generacije: Milena Kovač, Vesna Damjanović, Nataša Popović, Tamara Jašović, Milena Nikočević kao i Aljoša Lečić iz Hrvatske.

Drugog dana festivala, u srijedu, 27. februara, u koncertnoj sali Muzičke škole „Vasa Pavić“ u 13 sati biće predstavljen festival “Vikend savremenog klavira”, koji organizuje Konzervatorijum “Frederik Šopen” u Parizu pod pokroviteljstvom Opštine Pariz. O festivalu će govoriti pijanistkinja Armin Varvarian, koordinatorka festivala. 

Festival se nastavlja na velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“  u nekoliko programskih cjelina: u 17 sati koncertom “Francuske posvete klasicima” na čijem programu su djela francuskih kompozitora:  Kloda Debisija, Morisa Ravela, Anri Ditijea, Artura Honegera, Fransisa Pulanka, Žerara Gaspariana, Nobuhira Okada. Na ovom koncertu nastupiće učenici muzičke  škole „Vasa Pavić“ a po prvi put će im se pridružiti učenici iz drugih crnogorskih srednjih muzičkih škola: “Andre Navara iz Podgorice i “Dara Čokorilo iz Nikšića kao i iz Konzervatorijuma “Frederik Šopen” iz Pariza. U nastavku festivala,  na koncertu pod nazivom “U stilu Prokofjeva”, biće predstavljena zbirka kompozicija pod nazivom “Deset grimasa”,  savremenog francuskog kompozitora Bernara Kola, koju je napisao u stilu velikog ruskog klasika XX vijeka.  

Za kraj festivala biće upriličena promocija klavirske muzike Aleksandra Perunovića, crnogorskog kompozitora i docenta na Muzičkoj Akademiji na Cetinju,  u sali DODEST u 19 sati, nakon čega će uslijediti cjelovečernji koncert pijaniste Bojana Martinovića, koji će izvesti djela Aleksandra Perunovića, u velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

Program festivala sadržaće nekoliko djela koja će se po prvi put izvesti u Crnoj Gori, kao i svjetske premijere kompozicija Nobuhira Okade i Aleksandra Perunovića.

Program festivala možete vidjeti na linku dolje:
Forte piano 2019 – program