Cellothon Music Festival Montenegro

Unaprijeđena saradnja naše škole sa Cellothon Music Festivalom rezultirala je Cellothon Music Festivalom Montenegro, koji se održao upravo u našoj školi.

Za razliku od prošlogodinje dvodnevne majstorke radionice, ove godine Cellothon Montenegro trajao je pet dana, od 11. do 14. decembra, a učestovao je znatno veći broj učenika.

Sa učenicima koji pohađaju odsjek Violončelo, radila su dva renomirana profeosora: Mladen Popović, profesor naše škole, i Srđan Sretenović, vanredni profesor na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Aktivno koncertno 

Polaznici seminara nastupili su na završnom koncertu, koji je održan 14. decembra u 12 sati. Tom prilikom, direktorica škole Zoja Đurović dodijelila je diplome svim polaznicima. 

Srđan Sretenović je rođen u Boru, 1976. godine. Učio je violončelo u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Relje Četkovića, a zatim studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić, gde je diplomirao (2000), magistrirao (2003) i doktorirao 2011. godine. Srđan je solo čelista kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa, u kome preko dvadeset godina redovno nastupa u zemlji i inostranstvu. Takođe kao solo čelista nastupa u više simfonijskih orkestara kao što su “Camerata Serbica”, “Novi simfonijski orkestar Makris”, “Crnogorski simfonijski orkestar”, “Simfonijski orkestar Boljšoj festivala”, kao i Simfonijski orkestar EUphony”. Osnivač je i umetnički rukovodilac kamernog ansambla “13 Gudača” sa kojim nastupa od 2016. godine. Član je Ansambla za novu muziku Gradilište, u čijem je i umetničkom veću. Nastupao je kao solista sa Gudačima sv. Đorđa, kamernim orkestrom “Camerata Accademica” iz Novog Sada, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Orkestrom Vojske Srbije i sa horom Collegium Musicum. Godine 2005. bio je finalista takmičenja Muzičke omladine u Beogradu. Dobitnik je više nagrada časopisa Muzika klasika i nagrade “Aleksandar Pavlović” sa Ansamblom za novu muziku Gradilište. Srđan redovno nastupa na domaćim i inostranim festivalima kao što su Čelo fest, BEMUS, A-TEMPO, NOMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani i Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu. Od 2015. godine bavi se i autorskim radom gde se posebno izdvojila kompozicija “Četiri songa iz jedne varljive filmske slike” za violončelo i gudače. Premijerno je izvedena u novembru 2018. godine sa Gudačima sv. Đorđa. Snimao je za radio i televiziju Beograd, ansambl Gradilište, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra i Muzikološko društvo Srbije. Zaposlen je kao vanredni profesor na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.